Ο τόπος

Ο Μόλυβος βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της Λέσβου και είναι από τις ωραιότερες περιοχές της Μεσογείου. Στην αρχαιότητα και μέχρι τους βυζαντινούς χρόνους ονομαζόταν Μήθυμνα και ήταν η δεύτερη σπουδαιότερη πόλη του νησιού. Η πλούσια ιστορία του αποτυπώνεται στον παραδοσιακό διατηρητέο οικισμό, όπου η λαϊκή σοφία και η αρχιτεκτονική διασταυρώνονται μέσα από τις εκθαμβωτικές αποχρώσεις του ξύλου και της πέτρας.

Λιθόστρωτα σοκάκια, πετρόχτιστα σπίτια και αρχοντικά, εσωτερικές αυλές με γιασεμιά και μπουκαμβίλιες, στοές, δημόσιες κρήνες, η παραδοσιακή αγορά,  το γραφικό λιμάνι και το βυζαντινό κάστρο συνθέτουν ένα τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς με έντονο πολιτισμικό φορτίο και πολλαπλές επιρροές.

Εδώ, στα  ανατολικά σύνορα της Ευρώπης, στον φιλικό και φιλόξενο Μόλυβο, δημιουργήθηκε η εστία του Φεστιβάλ. Η αίσθηση της ελευθερίας και η διάθεση για δημιουργικότητα συμπορεύονται, αναδεικνύοντας τη λυτρωτική δύναμη της μουσικής και της όσμωσης ανθρώπων και πολιτισμών.

Το βυζαντινό Κάστρο του Μολύβου οικοδομήθηκε στην κορυφή του λόφου πάνω στα ερείπια αρχαίων τειχών. Η θέση του κατείχε στρατηγική σημασία, εξασφαλίζοντας τον έλεγχο του στενού περάσματος προς τη Μικρά Ασία και τον Αδραμυτινό κόλπο.  Σήμερα, θεωρείται από τα καλύτερα διατηρημένα κάστρα της Ανατολικής Μεσογείου και αποτελεί ιδανικό χώρο για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους υποστηρικτές μας