Συγχρονισμός
17-18 Αυγούστου 2020
Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου στέκεται ως σύμβολο ελπίδας, επιμονής και δράσης, συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας θετικής αντίρροπης δύναμης απέναντι στις συγκυρίες της εποχής. Παρά τις δυσκολίες και τους αναγκαίους περιορισμούς λόγω της πανδημίας, το καλοκαίρι του 2020 διοργανώνουμε ένα διαφορετικό φεστιβάλ, προσαρμοσμένο στις τρέχουσες συνθήκες, με θέμα τον «Συγχρονισμό». Η ιδέα είναι ότι η μουσική μπορεί να ξεπεράσει τα όρια του χώρου και του χρόνου και να στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ενότητας από και προς οποιοδήποτε σημείο της γης.
Πρόγραμμα
ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Διαδυκτιακά
J. Haydn
London Trio no. 1 (Hob. IV)
B. Bartók
Contrasts for clarinet, violin and piano Sz. 111
G. Fauré
Sicilienne for flute and piano
F. Mendelssohn
Konzertstück Nr. 2 (split screen)
for basset horn, clarinet and piano
J. Brahms
Piano Trio C minor op. 101
ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Διαδυκτιακά
Haydn
Divertissement op. 100, no. 2 for flute, violin and cello
N. Skalkottas
Duo for violin and cello, AK 44
Nickos Harizanos
„MOMENTS“ op.219 – world premiére
for flute, bassoon, french horn,cello and tape.
It will be presented as a video with the four musicians performing it. (3rd movement live)
L.v.Beethoven
Duo for flute and clarinet WoO 2
Debussy
Piano Trio G major
Greek National Anthem
split screen
Σάρα Κρίστιαν
Βιολί
Σάρα Κρίστιαν
Βιολί
Δανάη Ντέρκεν
Πιάνο
H ελληνογερμανίδα πιανίστα Δανάη Ντέρκεν (γενν. 1991) ανήκει στην ελίτ μιας νέας γενιάς διεθνώς αναγνωρισμένων μουσικών. «Αποκάλυψη της χρονιάς» για το περιοδικό Crescendo, «οδεύοντας προς την κορυφή» για το Concerti, η Δανάη Ντέρκεν ηλεκτρίζει τόσο το κοινό όσο και τους συναδέλφους της μουσικούς με την εντυπωσιακή τεχνική, το εξαιρετικό χάρισμα και το βάθος της μουσικής της σκέψης. Έχοντας εκδηλώσει το ταλέντο της από πολύ μικρή ηλικία, επτά ετών λαμβάνει την υποστήριξη του λόρδου Γεχούντι Μενουχίν και γρήγορα αρχίζει να ξεχωρίζει με το «λαμπερό της παίξιμο» (Kölner Stadt-Anzeiger) σε μεγάλες αίθουσες της Ευρώπης. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της με τον διεθνώς αναγνωρισμένο δάσκαλο Καρλ-Χάιντς Κέμμερλινγκ και τον διακεκριμένο πιανίστα Λαρς Φογκτ, σήμερα είναι τακτική προσκεκλημένη σε κορυφαίες ορχήστρες, όπως η Συμφωνική του Μονάχου, η Royal Northern Sinfonia, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Εσθονίας, η Συμφωνική Oρχήστρα της Όπερας του Νόρλαντ, η Συμφωνική Ορχήστρα του Ντύσσελντορφ κ.ά. Έχει εμφανιστεί σε φημισμένες αίθουσες της Ευρώπης λαμβάνοντας διθυραμβικές κριτικές, όπως το Ουίγκμορ Χολ (Λονδίνο), το Κοντσέρτχαους (Βιέννη, Βερολίνο), το Μοτσαρτέουμ (Ζάλτσμπουργκ), το Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο της Λουκέρνης, η Φιλαρμονική της Κολωνίας, η Φιλαρμονική του Έσσεν, το Πολιτιστικό Κέντρο Γκαστάιγκ (Μόναχο), το Πολιτιστικό Κέντρο Μποζάρ (Βρυξέλλες), η Φιλαρμονική του Έλβα (Αμβούργο), η Παλιά Όπερα της Φραγκφούρτης, το Μπετόβεν-Χάους (Βόννη), και σε γνωστά φεστιβάλ: Kissinger Sommer, Σβέτσινγκεν, LuganoMusica, Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, PianoEspoo (Φινλανδία), Piano aux Jacobins (Τουλούζη), Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, Ράινγκαου, Φεστιβάλ Πιάνου της Λουκέρνης, Spannungen (Χάιμπαχ). Το 2016 ηχογράφησε με τη Royal Northern Sinfonia κοντσέρτα για πιάνο του Μότσαρτ και του Μέντελσον αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές. Η σόλο ηχογράφησή της με φαντασίες Σούμαν, Σούμπερτ και Κ.Φ.Ε. Μπαχ (Αrs Produktion) προτάθηκε για το Βραβείο ICMA. Το πρώτο της άλμπουμ (Αrs Produktion, 2012) περιείχε έργα Λέος Γιάνατσεκ και έλαβε εξίσου ενθουσιώδεις κριτικές. Πρόσφατα κυκλοφόρησε από την Berlin Classics νέα ηχογράφηση με τίτλο Aπόλλωνας και Διόνυσος, όπου ερμηνεύει μαζί με την αδερφή της Κυβέλη έργα Γκλας, Μέντελσον, Ραβέλ, Ντεμπυσσύ, Θεοδωράκη κ.ά. Ελληνικής καταγωγής, η Δανάη Ντέρκεν ίδρυσε το 2015 μαζί με την Κυβέλη και τον Δημήτρη Τρύφωνα το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου (ΔιΦεΜΜ) στο νησί της Λέσβου.
Κυβέλη Ντέρκεν
Πιάνο
Η ιδιοσυγκρασία, το πάθος και η αφοσίωση της Κυβέλης Ντέρκεν στη μουσική εκδηλώνονται αβίαστα σε κάθε της συναυλία. Γοητευτική, μεταδοτική και ενθουσιώδης, η νεαρή μουσικός (γενν. 1995) επιδιώκει και εκτιμά την επικοινωνία με το κοινό, στο οποίο συνήθως απευθύνεται προτού καν καθίσει στο πιάνο, όπου δοκιμάζει τα όρια μεταξύ ηχητικής ποικιλότητας και καλλιτεχνικής έκφρασης. Σε ηλικία επτά ετών αρχίζει σπουδές πιάνου πλάι στον φημισμένο παιδαγωγό και καθηγητή Καρλ-Χάιντς Κέμμερλινγκ, ο οποίος ήταν δάσκαλός της επί δέκα χρόνια. Συνέχισε με τον καθηγητή Λαρς Φογκτ στο Πανεπιστήμιο Μουσικής, Θεάτρου και Πολυμέσων του Ανόβερου, όπου σπουδάζει έως σήμερα. Είναι μέλος του πρακτορείου TONAListen, έχει κερδίσει υποτροφίες και έχει λάβει την υποστήριξη από πολλά ιδρύματα και οργανισμούς, όπως το Γερμανικό Ίδρυμα Musikleben, το Φεστιβάλ Spannungen, η Διεθνής Μουσική Ακαδημία του Λήχτενσταϊν και το Ίδρυμα Βέρνερ Ρίχαρντ – Δρ Καρλ Ντέρκεν (συνωνυμία). Έκανε το ορχηστρικό της ντεμπούτο σε ηλικία οκτώ ετών. Έκτοτε έχει εμφανιστεί ως σολίστ με ορχήστρες όπως η Καμεράτα του Αμβούργου, η Καμεράτα της Βέρνης και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Το 2019 έκανε το ντεμπούτο της με τη Γερμανική Φιλαρμονική Δωματίου της Βρέμης ερμηνεύοντας τις Συμφωνικές παραλλαγές του Σεζάρ Φρανκ σε μουσική διεύθυνση της Αλόντρα ντε λα Πάρρα. Έχει δώσει συναυλίες στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, στην Κίνα και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, σε αίθουσες όπως η Φιλαρμονική του Έλβα, το Θέατρο Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης, η Γκεβάντχαους της Λιψίας, το Κοντσέρτχαους στο Βερολίνο και η Παλιά Όπερα της Φραγκφούρτης. Είναι τακτική προσκεκλημένη σε γνωστά φεστιβάλ, όπως το Kissinger Sommer, το Spannungen, το Φεστιβάλ του Σβέτσινγκεν και του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν. Στην αρχή της σταδιοδρομίας της έδωσε συναυλία παρουσία του Δαλάι Λάμα (2007) και της Άνγκελας Μέρκελ στην Ουάσιγκτον (2009). Η Κυβέλη Ντέρκεν αφιερώνει σημαντικό μέρος του χρόνου της στη μουσική δωματίου. Εμφανίζεται τακτικά με καλλιτέχνες όπως ο Κρίστιαν Τέτσλαφ, η Σάρον Καμ, ο Μαξιμίλιαν Χόρνουνγκ και η Τάνια Τέτσλαφ. Το πρώτο της άλμπουμ περιέχει έργα σόλο και μουσικής δωματίου του Γιόζεφ Σουκ (Αrs Produktion). Στο νέο της άλμπουμ με τίτλο Aπόλλωνας και Διόνυσος (Berlin Classics) ερμηνεύει έργα Ραβέλ, Ντεμπυσσύ, Mπραμς, Ντε Φάγια, Θεοδωράκη κ.ά. μαζί με την αδελφή της Δανάη Ντέρκεν, με την οποία εμφανίζονται σε πιανιστικό ντούο από πέντε ετών. Το 2015 ίδρυσαν και συνδιευθύνουν έως σήμερα το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου στο νησί της Λέσβου. Tο ΔιΦεΜΜ φέρνει την παράδοση της κλασικής μουσικής στη Λέσβο και αποτελεί πλέον σύμβολο ελπίδας σε ολόκληρη την περιοχή.
Μαξιμίλιαν Χόρνουνγκ
Βιολοντσέλο
Μαξιμίλιαν Χόρνουνγκ
Βιολοντσέλο
Ο νεαρός τσελίστας Μαξιμίλιαν Χόρνουνγκ κερδίζει συνεχώς έδαφος στη διεθνή μουσική σκηνή, διαθέτοντας εντυπωσιακή μουσικότητα, απόλυτο ένστικτο και μουσική ωριμότητα. Έχει κερδίσει το βραβείο ECHO Klassik ως πρωτοεμφανιζόμενος καλλιτέχνης της χρονιάς για τον πρώτο του δίσκο με τη Sony, το 2011. Ακολούθησε ακόμη ένα βραβείο ECHO Klassik για την καλύτερη ηχογράφηση κοντσέρτου της χρονιάς για βιολοντσέλο.
Εμφανίζεται συχνά ως σολίστ με γνωστές ορχήστρες, όπως η Τόνχαλε της Ζυρίχης, η Συμφωνική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Βαυαρίας, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου, η Φιλαρμονική της Τσεχίας, η Συμφωνική της Βιέννης και η Συμφωνική της Βαμβέργης, υπό τη διεύθυνση αρχιμουσικών όπως ο Μάρις Γιάνσονς, ο Γιαννίκ Νεζέ-Σεγκιάν, ο Ντάνιελ Χάρντινγκ, ο Σεμυόν Μπύτσκοφ, ο Μπέρναρντ Χάιτινκ, ο Μάνφρεντ Χόνεκ κ.ά. Στη μουσική δωματίου συνεργάζεται με καλλιτέχνες όπως η Άννε-Ζοφί Μούτερ, η Ελέν Γκριμώ και ο Λαρς Φογκτ. Τον Αύγουστο του 2014, έκανε το ντεμπούτο του στο Φεστιβάλ του Ζάλτσμπουργκ με την Ορχήστρα Φιλαρμόνια και τον Έσα-Πέκκα Σάλονεν. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε δύο δίσκους: έναν με τα σημαντικότερα έργα του Ρίχαρντ Στράους για βιολοντσέλο και έναν με κοντσέρτα για βιολοντσέλο του Γιόζεφ Χάυντν και του Βάζα Αζαρασβίλι με την Κάμμερακαντεμι του Πότσνταμ, υπό τη διεύθυνση του Αντονέλλο Μανακόρντα (Sony Classical).
Άρχισε μαθήματα βιολοντσέλου σε ηλικία οκτώ ετών με τους καθηγητές Ελντάρ Ιζακάντζε, Τόμας Γκρόσενμπαχερ και Νταβίντ Γκέρινγκας. Έχει την υποστήριξη και χορηγείται από τον Κύκλο Φίλων της Άννε-Ζοφί Μούττερ και το Borletti-Buitoni Trust στο Λονδίνο.
Βάστι Χάντερ
Τσέλο
Βάστι Χάντερ
Τσέλο
Περιζήτητη ως σολίστ και ως μουσικός δωματίου, η Βάστι Χάντερ έχει εμφανιστεί σε σημαντικά φεστιβάλ, όπως το Φεστιβάλ Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, το Φεστιβάλ του Λόκενχαους, της Έρνης, η Άνοιξη της Χαϊδελβέργης, το Boswiler Sommer, το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου της Σαγκάης. Έχει συμπράξει με καλλιτέχνες όπως ο Στήβεν Ίσσερλις, η Μάρτα Άργκεριχ, ο Πέκκα Κουουσίστο, ο Νίκολας Άλτστετ και η Βίλντε Φρανγκ, ενώ εμφανίζεται τακτικά ανά τον κόσμο με το Τρίο Gaspar, το σύνολο που ίδρυσε το 2010 με τον βιολονίστα Ιόνιαν Ηλίας Καντέσα και τον πιανίστα Νίκολας Ρίμμερ. Και τα τρία μέλη του συνόλου σπούδασαν με τον Χάττο Μπάιερλε στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία Μουσικής. Η Βάστι Χάντερ είναι επίσης μέλος του Κουαρτέτου Εγχόρδων Kelemen, με το οποίο θα ηχογραφήσουν και τα έξι κουαρτέτα του Μπάρτοκ το 2023 (Alpha). Έχει κερδίσει πρώτα βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς στη Βιέννη, στην Πράγα και στη Βαϊμάρη. Διδάσκει βιολοντσέλο σε μεταπτυχιακούς φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Μουσικής, Θεάτρου και Πολυμέσων του Ανόβερου και μουσική δωματίου στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Θεάτρου του Ρόστοκ. Παίζει σε βιολοντσέλο Ρόμπαουτς που κατασκευάστηκε το 1720 στο Άμστερνταμ.
Ιόνιαν-Ηλίας Καντέσα
Βιολί
Ιόνιαν-Ηλίας Καντέσα
Βιολί
Γεννημένος στην Αθήνα, ο ελληνοαλβανικής καταγωγής Iόνιαν Ηλίας Καντέσα, εξερευνά διαρκώς, με απεριόριστη φαντασία στη σύλληψη του ήχου, νέους δρόμους, ενώ οι ερμηνείες του χαρακτηρίζονται από στιλιστική ακρίβεια και ιδιωματική διατύπωση. Ως σολίστ έχει δώσει συναυλίες σε όλη την Ευρώπη: με την Ορχήστρα Δωματίου της Ευρώπης υπό τον σερ Αντράς Σιφ, με την Ορχήστρα Δωματίου της Σκοτίας σε περιοδεία στην Κοπεγχάγη, με τους London Mozart Players, με τη Ραδιοφωνική του Μονάχου, τη Φιλαρμονική του Λύμπεκ, τη Νέα Φιλαρμονική της Φραγκφούρτης, την Ορχήστρα της Δημόσιας Ιρλανδικης Ραδιοτηλεόρασης RTÉ, τη Βασιλική Φιλαρμονική, τη Φιλαρμονική του Μπαντ Ράιχενχαλ, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Έχει δώσει ρεσιτάλ στο Ουίγκμορ Χολ, στο Λούβρο, στη Φιλαρμονική του Βερολίνου, στην Αίθουσα Μολιέρος στη Λυόν, στην Αίθουσα Γκόλντενερ στο Άουγκσμπουργκ και στο Κοντσέρτχαους στο Βερολίνο, όπου εμφανίστηκε ως σολίστ και ως καλλιτεχνικός διευθυντής με το Σύνολο Δωματίου Caerus. Έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων το Φεστιβάλ Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, το Φεστιβάλ της Ακαδημίας του Φερμπιέ, η Άνοιξη της Χαϊδελβέργης, το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου του Λόκενχαους και η Σουμπερτιάδα. Λάτρης της μουσικής δωματίου, ο Καντέσα έχει συνεργαστεί με μουσικούς παγκοσμίου φήμης, όπως η Μάρτα Άργκεριχ, ο Στήβεν Ίσσερλις, η Πατρίτσια Κοπατσίνσκαγια, ο Γκάμπορ Τάκατς-Νάγκυ, ο Ιλυά Γκρίνγκολτς και ο Πέκκα Κουουσίστο. Είναι συνιδρυτής του βραβευμένου Τρίο Gaspard, με το οποίο εμφανίζεται συχνά σε φεστιβάλ και αίθουσες στην Ευρώπη και στην Αμερική. Το 2021 υπέγραψε με τη δισκογραφική Linn Records. Το πρώτο σόλο άλμπουμ του κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2022 και περιέχει την Παρτίτα για βιολί σε ρε ελάσσονα του Μπαχ, το έργο Ciaccona της Έλενας Βίνκελμαν και έργα Μπίμπερ, Σνίτκε, Κούρταγκ και Άουερμπαχ. Έχει αποσπάσει βραβεία σε πολλούς διαγωνισμούς, όπως στον Γερμανικό Διαγωνισμό Μουσικής (2015), στον Διεθνή Διαγωνισμό του Ουίνζορ (2017) και στο Διαγωνισμό Βιολιού Λέοπολντ Μότσαρτ (2013), ενώ το 2018 επιλέχθηκε από το ίδρυμα Young Classical Artists Trust (YCAT) με βάση το Λονδίνο, που υποστηρίζει νέους ταλαντούχος μουσικούς στα πρώτα βήματα της καριέρας τους.
Στάθης Καραπάνος
Στάθης Καραπάνος
Μπένεντικτ Κλέκνερ
Βιολοντσέλο
O Μπένεντικτ Κλέκνερ γεννήθηκε το 1989 και είναι από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες της γενιάς του. Έχει διακριθεί σε πολλούς διαγωνισμούς και έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, με πιο πρόσφατο το ΟPUS Klassik 2021. Ως σολίστ συμπράττει με διακεκριμένες ορχήστρες ανά τον κόσμο, όπως η Βασιλική Φιλαρμονική του Λονδίνου, η NDR Φιλαρμονική Oρχήστρα του Έλβα, η Κρατική Φιλαρμονική της Γερμανίας, η Κρεμεράτα Μπάλτικα, η Καμεράτα του Όσλο και η Ορχήστρα Δωματίου του Μονάχου, με μαέστρους όπως ο Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ, ο Κρίστοφ Έσενμπαχ, ο Μίχαελ Ζάντερλινγκ, ο Χάινριχ Σιφ και ο σερ Σάιμον Ρατλ. Ένθερμο μέλος συνόλων μουσικής δωματίου, εμφανίζεται με καλλιτέχνες όπως ο σερ Αντράς Σιφ, η Άννε-Zοφί Μούττερ, ο Γκίντον Κρέμερ, ο Αντουάν Ταμεστί, ο Εμάνουελ Αξ, ο Φαζίλ Σάυ, η Λίζα Μπατιασβίλι, ο Γιούρι Μπασμέτ, ο Μπέντζαμιν Γκρόσβενορ, ο Λαρς Φογκτ και ο Κρίστιαν Τέτσλαφ. Τον Οκτώβριο του 2021 κυκλοφόρησε από την Brilliant Classics ηχογράφησή του με τις σουίτες για βιολοντσέλο του Μπαχ. Από το 2014 ο Μπένεντικτ Κλέκνερ είναι καλλιτεχνικός διευθυντής και ιδρυτής του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ του Kόμπλεντς. Σπούδασε πλάι στον Μάρτιν Όστερταγκ και συνέχισε με τον Φραντς Χέλμερσον και τον Γκάρυ Χόφμαν, ως νέος σολίστ των μεταπτυχιακών προγραμμάτων της Ακαδημίας του Κρόνμπεργκ. Παίζει με ιταλικό βιολοντσέλο του Φραντσέσκο Ρουτζέρι (Κρεμόνα, 1690), με το οποίο παλαιότερα έπαιζε ο Μωρίς Γκεντρόν, και με δοξάρι του Ετιέν Παζό (Mιρκούγ, 1820).
Σεμπάστιαν Μαντς
Κλαρινέτο
Ο Σεμπάστιαν Μαντς είναι διεθνής σολίστ, μέλος συνόλων μουσικής δωματίου και σόλο κλαρινετίστας στη Συμφωνική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Νοτιοδυτικής Γερμανίας (SWR). Κομβικό σημείο στην καριέρα του υπήρξε η επιτυχία του στον Διεθνή Διαγωνισμό Μουσικής ARD στο Μόναχο το Σεπτέμβριο του 2008, όπου απέσπασε, μεταξύ άλλων, α΄ βραβείο στην κατηγορία του κλαρινέτου ̶ το οποίο είχε να δοθεί τα τελευταία σαράντα χρόνια ̶ και το πολυπόθητο Βραβείο Κοινού. Λίγους μήνες νωρίτερα, μαζί με τον συνεργάτη του πιανίστα Μάρτιν Κλετ, κέρδισε τον Γερμανικό Διαγωνισμό Μουσικής, και πρόσφατα κέρδισε το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Καλλιτέχνη στη Νέα Υόρκη. Στο χώρο της δισκογραφίας, απέσπασε τρεις συνεχόμενες φορές το Βραβείο ECHO Klassik, ενώ το άλμπουμ του A Bernstein Story (Berlin Classics, 2019) κέρδισε Βραβείο OPUS Klassik στην κατηγορία «Classic without Borders» (Οκτώβριος 2020). Ο Σεμπάστιαν Μαντς γεννήθηκε στο Ανόβερο (1986) και έλκει τις μουσικές του ρίζες από το οικογενειακό του περιβάλλον. Είναι εγγονός του βιολονίστα Μπόρις Γκόλντσταϊν, με καταγωγή από την Οδησσό, και οι γονείς του είναι σολίστ πιάνου. Σε ηλικία έξι ετών αρχίζει να συμμετέχει σε παιδική χορωδία αγοριών και κατόπιν συνεχίζει με μαθήματα πιάνου. Ωστόσο, σύντομα τον κερδίζει το κλαρινέτο, στο οποίο αφοσιώνεται. Ανάμεσα στους σημαντικότερους δασκάλους και υποστηρικτές του είναι οι διακεκριμένοι κλαρινετίστες Ζαμπίνε Μάιερ και Ράινερ Βέλε.
Δανάη Παπαματθαίου-Μάτσκε
Βιολί
Δανάη Παπαματθαίου-Μάτσκε
Βιολί
Η Δανάη Παπαματθαίου-Μάτσκε γεννήθηκε στην Αθήνα και άρχισε να παίζει βιολί σε ηλικία πέντε ετών. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Μοτσαρτέουμ του Ζάλτσμπουργκ με καθηγητή τον Ίγκορ Όζιμ και συνέχισε με την Τάνια Μπέκερ-Μπέντερ στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής και Θεάτρου του Αμβούργου, ολοκληρώνοντας μεταπτυχιακό πρόγραμμα με διάκριση (Konzertexamen, 2017). Έχει αποσπάσει πρώτα βραβεία σε πολλούς διαγωνισμούς, όπως στον Διεθνή Διαγωνισμό Βιολιού Aντρέα Ποστακκίνι, στον Διεθνή Διαγωνισμό Βιολιού Ανρί Μαρτώ και στον Μουσικό Διαγωνισμό Jugend Μusiziert, και έχει επανειλημμένα λάβει υποτροφίες από ελληνικά και γερμανικά ιδρύματα και θεσμούς. Έχει δώσει συναυλίες στη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ελβετία, την Αυστρία, τη Σλοβενία, τη Σουηδία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Κύπρο, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στην Κίνα, και είναι συχνά προσκεκλημένη σε μεγάλα συναυλιακά κέντρα, όπως στο Γκεβάντχαους της Λιψίας, στη Φιλαρμονική του Έλβα, στο Λάιτσχαλε στο Αμβούργο, στο Εθνικό Κέντρο Παραστατικών Τεχνών του Πεκίνου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Από το 2019 διδάσκει στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής και Θεάτρου του Αμβούργου, και από το 2024 στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας της Θεσσαλονίκης. Την άνοιξη του 2024 το άλμπουμ της με τίτλο Bridges (BIS Classical, 2023) βραβεύθηκε από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών ως η καλύτερη Δισκογραφική Εργασία Ελληνικού Ενδιαφέροντος του έτους 2022/23.
Ντάβιντ Ορλόφσκυ
Κλαρινέτο & φαγκότο
Ντάβιντ Ορλόφσκυ
Κλαρινέτο & φαγκότο
Μουσικός με τεράστια εκφραστικότητα και βάθος ο Ντάβιντ Ορλόφσκυ είναι διεθνώς αναγνωρισμένος ως κλαρινετίστας και ως συνθέτης, με ρεπερτόριο από τον Μότσαρτ έως το κλέτσμερ. Ηχογραφεί αποκλειστικά για τη Warner Classics, με την οποία έχει κυκλοφορήσει εννέα άλμπουμ και έχει αποσπάσει τρία βραβεία ECHO Klassik. To 1997 ίδρυσε το βραβευμένο Τρίο Ντάβιντ Ορλόφσκυ με το οποίο έκαναν διεθνείς περιοδείες έως το 2019. Έχει συνεργαστεί με σημαντικά σύνολα, όπως η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Ολλανδικής Ραδιοφωνίας και το Κουαρτέτο Εγχόρδων της Δανίας, και διεθνούς φήμης μουσικούς, μεταξύ των οποίων η Μάρτα Άργκεριχ και ο Άλμπαν Γκέρχαρντ. Συνθέσεις του για το τρίο έχουν εκδοθεί και κυκλοφορούν παγκοσμίως από τη Schott Music. Τον Απρίλιο του 2023 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το έργο του Ο ωρολογοποιός (κουιντέτο για κλαρινέτο), με το Κουαρτέτο της Κρεμόνας στη Φιλαρμονική του Έλβα στο Αμβούργο. Εντός του 2024 αναμένεται και η πρεμιέρα του Κοντσέρτου για κλαρινέτο. Ο Ορλόφσκυ σπούδασε στο Πανεπιστήμιο των Τεχνών Φόλκβανγκ στο Έσσεν και στη Σχολή Μουσικής του Μανχάταν στη Νέα Υόρκη.
Κρίστιαν Τέτσλαφ
Βιολί
Κρίστιαν Τέτσλαφ
Βιολί
Από τους πιο περιζήτητους βιολονίστες της κλασικής μουσικής σκηνής, με ασυνήθιστα ευρύ ρεπερτόριο, ο Κρίστιαν Τέτσλαφ εμφανίζεται σε περίπου εκατό συναυλίες τον χρόνο, λαμβάνοντας διθυραμβικά σχόλια από κοινό και κριτικούς.
Mε την ιδιότητα του Artist-in-Residence, είναι προσκεκλημένος σε ορχήστρες και μουσικές σκηνές, έχοντας τον απαιτούμενο χρόνο για να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό τις ερμηνείες του. Αυτό συνέβη με τη Φιλαρμονική του Βερολίνου, το Ουίγκμορ Χολ του Λονδίνου και τη σειρά Perspectives στο Κάρνεγκι Χολ με τη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης. Την περίοδο 2018/19 είναι Artist-in-Residence της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Σεούλ και της Φιλαρμονικής της Δρέσδης.
Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, έχει εμφανιστεί με σπουδαίες ορχήστρες, όπως η Φιλαρμονική της Βιέννης, η Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης, η Βασιλική Ορχήστρα Κοντσέρτχεμπαου και όλες οι μεγάλες ορχήστρες του Λονδίνου, και συνεργάζεται με αρχιμουσικούς διεθνούς φήμης: Κρίστοφ Έσενμπαχ, Μάνφρεντ Χόνεκ, Άντρις Νέλσονς, Ρόμπιν Τιτσιάτι, Πάαβο Γιάρβι, Αντόνιο Παππάνο, Βλαντιμίρ Γιουρόφσκι κ.ά. Από την τρέχουσα καλλιτεχνική περίοδο, ξεχωρίζουν οι συναυλίες του στις ΗΠΑ, με τη Συμφωνική της Βοστώνης υπό τον Τόμας Αντές στο Φεστιβάλ Τάνγκλγουντ, με την Ορχήστρα του Κλήβελαντ, με τη Συμφωνική του Ντητρόιτ, και η περιοδεία με τη Συμφωνική του Σαν Φρανσίσκο υπό τον Μάικλ Τίλσον Τόμας.
Γεννήθηκε στο Αμβούργο το 1966 και σήμερα ζει στο Βερολίνο με την οικογένειά του. Το 1994, ίδρυσε το δικό του κουαρτέτο εγχόρδων, το Κουαρτέτο Τέτσλαφ, το οποίο έλαβε το βραβείο Diapason d’or το 2015. Το Τρίο στο οποίο παίζει με την αδελφή του Τάνια Τέτσλαφ και τον πιανίστα Λαρς Φογκτ κέρδισε υποψηφιότητα για βραβείο Γκράμι. Ο Κρίστιαν Τέτσλαφ έχει επίσης κερδίσει πολλά βραβεία για τις ηχογραφήσεις δίσκων του, όπως το Diapason d’or τον Ιούλιο του 2018, το Midem Classical Award το 2017 και το Preis Der Deutschen Schallplattenkritik το 2015. Παίζει με βιολί κατασκευασμένο από τον γερμανό Πέτερ Γκράινερ και διδάσκει τακτικά στην Ακαδημία Κρόνμπεργκ.
Φιλίπ Τοντρ
Όμποε
Φιλίπ Τοντρ
Όμποε
Ο γάλλος ομποΐστας Φιλίπ Τοντρ είναι από τους καλύτερους ομποΐστες της γενιάς του. Κορυφαίος ομποΐστας της Ορχήστρας της Ραδιοφωνίας της Νοτιοδυτικής Γερμανίας, πρώην κορυφαίος ομποΐστας της Ορχήστρας Γκεβάντχαους της Λειψίας, μέλος της Ορχήστρας Δωματίου Μίτο και του νεοσυσταθέντος Kammer Ensemble de Paris, έχει εμφανιστεί ως σολίστ με ορχήστρες όπως η Ορχήστρα της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, η Ορχήστρα της Ρoμανικής Ελβετίας, η Γερμανική Συμφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου, η Ορχήστρα Δωματίου του Μονάχου, η Ορχήστρα Δωματίου της Γενεύης, και έχει παίξει σε πολλές φημισμένες αίθουσες, όπως η Φιλαρμονική του Βερολίνου, η Αίθουσα Σάντορι του Τόκιο, το Ουίγκμορ Χολ στο Λονδίνο, η Σαλ Γκαβώ στο Παρίσι, η Εθνική Αίθουσα Συναυλιών στην Ταϊπέι.
Αφού κέρδισε βραβεία σε πολλούς μεγάλους διαγωνισμούς στην Πράγα, στο Τόκιο και στη Γενεύη, ο Φιλίπ κέρδισε τον Μουσικό Διαγωνισμό ARD, και το Βραβείο Κοινού για την καλύτερη ερμηνεία έργου που συνέθεσε κατά παραγγελία η Λίζα Λιμ στο Μόναχο το 2011. Το 2012, έλαβε το βραβείο Beethoven Ring, τιμή που απονέμεται από το Φεστιβάλ Μπετόβεν στη Βόννη, καταλαμβάνοντας έτσι μία θέση στην περίβλεπτη λίστα προηγούμενων βραβευθέντων, στην οποία περιλαμβάνονται η Τζούλια Φίσερ, η Λίζα Μπατιασβίλι και ο Γκουστάβο Ντουνταμέλ. Η πρόσκληση που έλαβε ο Φιλίπ Τοντρ για να εμφανιστεί στο τηλεοπτικό πρόγραμμα του ARTE «Αστέρες του αύριο», το οποίο παρουσίαζε ο Ρολάντο Βιλατσόν, ήταν μια ξεχωριστή και συναρπαστική στιγμή.
Από το 2015, είναι καθηγητής στην Moυσική Ακαδημία του Σάαρ στη Γερμανία. Παίζει με γαλλικό όμποε M2 Marigaux.
Λαρς Φογκτ
Πιάνο
Λαρς Φογκτ
Πιάνο
Ο Λαρς Φογκτ έχει καθιερωθεί ως ένας από τους κορυφαίους μουσικούς της γενιάς του. Γεννημένος στο Ντύρεν της Γερμανίας το 1970, αρχικά έγινε γνωστός όταν κέρδισε το Β΄ Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου του Ληντς το 1990. Έκτοτε, η καριέρα του είναι πολύπλευρη. Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει από τους κλασικούς Μότσαρτ, Μπετόβεν, Σούμαν και Μπραμς έως τους ρομαντικούς Γκρηγκ, Τσαϊκόφσκι, Ραχμάνινοφ, αλλά και το συναρπαστικό Κοντσέρτο του Λουτοσλάφσκι. Ο Λαρς Φογκτ συνεργάζεται διαρκώς με ορχήστρες, διευθύνοντας τόσο από το πόντιουμ όσο και από το πιάνο. Τον Σεπτέμβριο του 2015, ορίστηκε μουσικός διευθυντής της Ρόυαλ Νόρδερν Σινφόνια στο Σέιτζ του Γκέιτσχεντ. Από αυτή τη συνεργασία ξεχώρισαν οι σειρές «Reclaiming Mozart», «Sibelius and the Musical North» και πρότζεκτ μουσικής δωματίου.
Έχει εμφανιστεί με σημαντικές ορχήστρες: Βασιλική Ορχήστρα Κοντσέρτχεμπαου, Φιλαρμονική του Βερολίνου, Γερμανική Συμφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου, Στάατσκαπελε της Δρέσδης, Φιλαρμονική της Βιέννης, Φιλαρμονική του Λονδίνου, Συμφωνική του Λονδίνου, Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης, Συμφωνική της Βοστώνης, Ορχήστρα του Παρισιού. Έχει συνεργαστεί με μεγάλους διευθυντές ορχήστρας, όπως ο σερ Σάιμον Ρατλ, ο Μάρις Γιάνσονς, ο Κλάουντιο Αμπάντο και ο Άντρις Νέλσονς. Την καλλιτεχνική περίοδο 2003-2004 αναλαμβάνει για πρώτη φορά στην ιστορία της Φιλαρμονικής του Βερολίνου τη θέση του μόνιμου πιανίστα, συνεχίζοντας, έως σήμερα, με τακτικές συνεργασίες την ιδιαίτερη σχέση του με την Ορχήστρα.
Τον Ιούνιο του 1998, ιδρύει το δικό του φεστιβάλ μουσικής δωματίου, το Σπάνουνγκεν στο Χάιμπαχ στην Κολωνία, που πραγματοποιείται σε σταθμό υδροηλεκτρικής ενέργειας αρχιτεκτονικής αρ νουβό. Η επιτυχία του Φεστιβάλ σφραγίστηκε με την κυκλοφορία δέκα ζωντανών ηχοφραφήσεων από την EMI. Υπέρμαχος της μουσικής και της ζωτικής δύναμης που μπορεί να εμφυσήσει στην κοινωνία, ο Λαρς Φογκτ καθιερώνει, το 2005, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Rhapsody in School», στο πλαίσιο του οποίου καλεί διακεκριμένους μουσικούς σε σχολεία της Γερμανίας και της Αυστρίας με σκοπό να αποκαλύψουν στα παιδιά τη μαγεία της μουσικής.
Δωρητές
Φίλοι του φεστιβάλ
- Όλγα Κακοσίμου
- J.M. Keulers
- Saskia Laverman
- Monika Packbier
- Elisabeth Spazier
- Λεχ Αντόνιο Ουσζύνσκι
- Σεμπάστιαν Μαντς
- Μπένεντικτ Κλέκνερ
- Έλεν Μόρτον & Ίγκορ Αλεξάντερ
- Ferry Lauwers
- Ronald Zuidgeest
- Hanny Keulers
- Kaspar Wollheim
- Marie Haroon
- Peter Jörgens
- Claus Huth
- Robin Sanders
- Ηρακλής Αντωνιάδης
- Βασιλική Συρακούλη
- M W Bijl
- Αντώνιος Ρουχωτάς
- Ηρακλής Αργυρίου
- Δημήτριος Παπαβέντσης
- Claus Huth
- Bernhard Wehner
- Mary Staples
- Αντρέας Φωτιάδης
- Frauke Steffens
- Anoek Bootsma
- Τζούλι Κόπλαντ
- Αδαμαντία Ευστρατίου
- Γεώργιος Γιακουμάκης
- Μαρία Ευσταθίου Σελάχα
Αναδρομή
2023
Συμβίωση
2022
Οδύσσεια
2021
Ελευθερία
2019
Δια-Λόγος
2018
Γένεσις
2017
Κάθαρσις
2016
Σταυροδρόμια
2015
Μεταμορφώσεις