11-19 Αυγούστου 2022

Για το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου 2022 επιλέξαμε σαν θεματική την ‘‘ΟΔΥΣΣΕΙΑ’’.

Το έπος αυτό του Ομήρου, με το ταξίδι της επιστροφής του Οδυσσέα στην Ιθάκη, αντιπροσωπεύει το μεγαλείο της ανθρώπινης αντοχής, δύναμης και ευρηματικότητας.

Το να ξεπερνάμε με οίστρο και εγρήγορση τις αντιξοότητες στο διάβα μας και όλα τα εμπόδια, ακόμη και τα πλέον απρόβλεπτα, είναι το διαχρονικό και αισιόδοξο μήνυμα αυτού του έπους.

11.08


11.08 > 20:15

Είσοδος ελεύθερη

Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου εντάσσει τις φετινές εναρκτήριες δράσεις του στο 2ο Φεστιβάλ της Περιφέρειας Β.Α.

Με την ευγενική υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου.

Θα προηγηθεί ξενάγηση στους αρχαιολογικούς χώρους.

 

  • Tόμας Σιμάκου (γενν. 1958)
    Αλβανικό παραδοσιακό τραγούδι «Ωραίε μου Μοριά»
    Διασκευή για κλαρινέτο και κιθάρα: Tόμας ΣιμάκουΧοακίν Ροδρίγο (1901-1999)
    Τres pequeñas piezas [Τρία μικρά κομμάτια] για σόλο κιθάρα
    1. Ya se van los pastores [Φεύγουνε κιόλας οι βοσκοί]
    2. Por caminos de Santiago [Στους δρόμους του Σαντιάγο]
    3. Pequeña Sevillana [Μικρή Σεβιλιάνα]Μπέλα Κόβατς (1937-2021)
    Hommage à Manuel de Falla [Αφιέρωμα στον Μανουέλ ντε Φάγια] για σόλο κλαρινέτοΦραντς Σούμπερτ (1797-1828)
    «Der Leiermann» [Ο οργανοπαίκτης] από το Winterreise [Χειμωνιάτικο ταξίδι], έργο 89, D. 911
    Διασκευή για σοπράνο και κιθάραΡόμπερτ Σούμαν (1810-1856)
    «In der Fremde» [Σε ξένο τόπο] από το Liederkreis [Kύκλος τραγουδιών], έργο 39
    Διασκευή για σοπράνο και κιθάραΓιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ (1685-1750)
    Σονάτα για βιολί αρ. 3 σε ντο μείζονα, BWV 1005
    Διασκευή για κιθάρα
    2. FugaΛέο Βέινερ (1885-1960)
    Δύο μέρη για κλαρινέτο και κιθάρα
    1. Βúsuló Juhász [O λυπημένος βοσκός]
    2. Csűrdöngölő [Xoρός των χωρικών] 
  • Δανάη Κοντόρα σοπράνο
    Πετρίτ Τσέκου κιθάρα
    Σεμπάστιαν Μαντς κλαρινέτο

Στη σημερινή συναυλία, έργα που προέρχονται από διαφορετικούς τόπους και εποχές, και με διαφορετικό το καθένα ύφος, ζωντανεύουν μια θαυμάσια ποικιλία μουσικών διαθέσεων. Το ωραίο παραδοσιακό τραγούδι της αλβανικής κοινότητας της Καλαβρίας Ωραίε μου Μοριά αναδεικνύεται μέσα από τη διασκευή του Τόμας Σιμάκου για κλαρινέτο και κιθάρα, η οποία τονίζει τον ζεστό, νοσταλγικό του χαρακτήρα. Στη συνέχεια, τα Τρία μικρά κομμάτια για σόλο κιθάρα (1963) του Χοακίν Ροδρίγο, αληθινά κομψοτεχνήματα ύφους, μας παραπέμπουν με την άμεση εκφραστικότητά τους σε χαρακτηριστικούς ήχους της ισπανικής μουσικής παράδοσης, ενώ το δεξιοτεχνικό σόλο για κλαρινέτο του Μπέλα Κόβατς, φόρος τιμής στον Μανουέλ ντε Φάγια, συμπυκνώνει αριστοτεχνικά την ατμόσφαιρα που αποπνέει το έργο του μεγάλου ισπανού συνθέτη. Στη συνέχεια, μέσα από την απαράμιλλη τέχνη του Φραντς Σούμπερτ και του Ρόμπερτ Σούμαν μεταφερόμαστε στον ρομαντικό κόσμο της εσωτερικότητας, του στοχασμού και της διάχυτης μελαγχολίας με τον «Οργανοπαίκτη» (1828), τελευταίο από τα τραγούδια του αριστουργηματικού κύκλου Χειμωνιάτικο ταξίδι σε ποίηση Βίλχελμ Μύλλερ (1828), και το «Σε ξένο τόπο» (1840), πρώτο στον Kύκλο τραγουδιών (Liederkreis) σε ποίηση Γιόζεφ φον Άιχεντορφ. Το συναισθηματικό βάθος του ρομαντισμού διαδέχεται η διαύγεια και η υψηλή πνευματικότητα της τέχνης του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ στη Φούγκα που ακολουθεί, μια διασκευή για κιθάρα του δεύτερου μέρους της Σονάτας για βιολί αρ. 3 σε ντο μείζονα, με θέμα που αντλείται από τον ύμνο της Πεντηκοστής Komm, Ηeiliger Geist, Herre Gott [Έλα, Άγιο Πνεύμα, Κύριε και Θεέ].  Τα Δύο μέρη για κλαρινέτο και κιθάρα του ούγγρου Λέο Βέινερ  μας επιστρέφουν σε μια ατμόσφαιρα γεμάτη εθνικά χρώματα, με τον μελαγχολικό και ελεγειακό «Λυπημένο βοσκό» και τον ζωηρό, διονυσιακό «Χορό των χωρικών», ο οποίος κλείνει το πρόγραμμα.

Μαρία Θεοφίλη


Το Κάστρο της Μυτιλήνης

Απτό δείγμα της αδιάκοπης κατοίκησης της Μυτιλήνης από τους αρχαίους χρόνους ως τις μέρες μας είναι το κάστρο της, που δεσπόζει στο βορειοανατολικό τμήμα της λοφώδους χερσονήσου, από το παλαιό βόρειο λιμάνι της πόλης ως την κορυφή του λόφου. Αν και η σημερινή του μορφή είναι αποτέλεσμα επανειλημμένων επεμβάσεων και επισκευών, καθόλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, προκειμένου η οχύρωσή του να επικαιροποιείται και να συμβαδίζει με τις κατά καιρούς εξελίξεις της πολεμικής τέχνης, διατηρούνται κατά τόπους παλαιότερα τμήματα από την οχύρωση των Γατελούζων, των Βυζαντινών, ακόμα και από την αρχαία εποχή, πιστοποιώντας  αδιαμαρτύρητα τη μακραίωνη ιστορία του.

Το Κάστρο της Μυτιλήνης εκτείνεται σε χώρο που αποτελούσε από την αρχαιότητα φυσική οχυρή θέση παρέχοντας τη δυνατότητα ελέγχου των δύο λιμανιών της πόλης. Η χερσόνησος αποτελούσε ξεχωριστή νησίδα που χωριζόταν από την ενδοχώρα μέσω ενός πορθμού γνωστού στην αρχαιότητα ως «Μυτιληναίων Εύριπος». Η επικοινωνία ανάμεσα στη χερσόνησο και στην ξηρά εξασφαλιζόταν με γέφυρες ως τον 15ο αιώνα, οπότε και το Κανάλι του Ευρίπου, δεχόμενο μια φυσική διαδικασία επιχωμάτωσης, σφραγίστηκε.

Στη σημερινή του μορφή το κάστρο, που  καταλαμβάνει έκταση εξήντα περίπου στρεμμάτων, διαρθρώνεται σε τρεις περιβόλους. Ο ανώτερος στη νοτιοανατολική παρυφή του φρουρίου, μέσα στον οποίο βρίσκεται ο κεντρικός αμυντικός πύργος και η πυριτιδαποθήκη, αποτελεί την τελευταία γραμμή άμυνας του κάστρου. Ο μεσαίος περίβολος περιλαμβάνει τα κτίρια των φυλακών, του μενδρεσέ (μουσουλμανική θεολογική σχολή) και του τεκέ (μουσουλμανικό μαυσωλείο), τη βυζαντινή δεξαμενή και τις κρύπτες, καθώς και την πυριτιδαποθήκη. Ο κυρίως αυτός περίβολος ήταν προσβάσιμος μέσω δύο συγκροτημάτων πυλών από το Νότο, απ’ όπου και πραγματοποιείται η σημερινή είσοδος στο κάστρο, και από τα δυτικά μέσω της λεγόμενης Ορτά Καπού. Άλλες δύο μικρότερες πύλες στα βόρεια του περιβόλου εξυπηρετούν την κίνηση από και προς τις κατοικίες του Κάτω Κάστρου, τη Σαπλιτζά, το χαμάμ και την εκκλησία του  Αγ. Iωάννη, τα οποία, περιβαλλόμενα από το επιθαλάσσιο τείχος, εντάσσονται στον τρίτο περίβολο.

12.08

Mεσαιωνικό Οβριόκαστρο Άντισσας
12.08 > 20:15

Είσοδος ελεύθερη

Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου εντάσσει τις φετινές εναρκτήριες δράσεις του στο 2ο Φεστιβάλ της Περιφέρειας Β.Α.

Με την ευγενική υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου.

Θα προηγηθεί ξενάγηση στους αρχαιολογικούς χώρους.

 

  • Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ (1685-1750)
    Παρτίτα σε λα ελάσσονα για σόλο φλάουτο, BWV 1013
    1. Allemande
    2. Corrente
    3. Sarabande
    4. Bourrée anglaiseΓιάννης Κωνσταντινίδης (1903-1984)
    Σουίτα πάνω σε λαϊκές μελωδίες των Δωδεκανήσων για βιολί και πιάνο
    1. Air de Karpathos [Τραγούδι Καρπάθου]
    2. Chant pastoral de Kalymnos [Ποιμενικό Καλύμνου]
    3. Chant et danse de Rhodes [Τραγούδι και ζερβόδεξος χορός Ρόδου]
    4. Danse de Leros [Χορός Λέρου]
    5. Air d’ Archanguelos (Rhodes) [Αρχαγγελίτικος σκοπός Ρόδου]
    6. Chant nuptial et danse (Sousta) de Rhodes [Νυφιάτικο τραγούδι και σούστα Ρόδου]Mανώλης Καλομοίρης (1883-1962)
    Πέντε πρελούδια για πιάνo
    1. Molto agitato ed appassionato
    2. Andantino piacevole
    3. Appassionato con moto
    4. Quasi recitativo-Andantino quasi allegretto
    5. Λεβέντικα: Assai vivo e vigorosoΓεώργιος Καζάσογλου (1908-1984)
    Τέσσερις ελληνικοί χοροί για φλάουτο και πιάνο
    1. Allegretto piacevole
    2. “Frauentanz”. Poco Allegretto con espressione
    3. “Männertanz”. Maestoso
    4. Poco Allegretto (con gracia)Σεζάρ Φρανκ (1822-1890)
    Σονάτα για βιολί και πιάνο σε λα μείζονα
    Αllegro con spirito
    Allegro
  • Δανάη Ντέρκεν, Κυβέλη Ντέρκεν πιάνο
    Οδυσσέας Τσακαλίδης βιολί
    Γρηγορία Παπαδοπούλου φλάουτο

Αριστουργήματα της φιλολογίας του φλάουτου και του βιολιού συνυπάρχουν απόψε με έξοχα έργα ελλήνων συνθετών, αποδίδοντας καθένα με τον μοναδικό του τρόπο χρώματα από την πλούσια παλέτα της ελληνικής μουσικής παράδοσης. Η εμβληματική Παρτίτα σε λα ελάσσονα για σόλο φλάουτο, διαδοχή τεσσάρων χορών, γράφτηκε από τον Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 1720 και πιθανώς προοριζόταν για τον φημισμένο φλαουτίστα της εποχής Πιερ-Γκαμπριέλ Μπυφαρντάν. Η επιβλητική Αλεμάντ, η κινητική Κουράντ, η σοβαρή Σαραμπάντ και η ζωντανή αγγλική Μπουρέ συγκροτούν ένα έργο υψηλών τεχνικών και αισθητικών απαιτήσεων που αποτελεί σημείο αναφοράς για το φλάουτο. Ακολουθεί η Σουίτα πάνω σε λαϊκές μελωδίες των Δωδεκανήσων για βιολί και πιάνο του Γιάννη Κωνσταντινίδη, έργο του 1948, αφιερωμένο στο ντουέτο Χαράς και Σπύρου Τόμπρα. Λαϊκοί σκοποί της Καρπάθου, της Καλύμνου, της Λέρου και της Ρόδου παρουσιάζονται από το βιολί με ζεστασιά και διαύγεια, ενώ το πιάνο δημιουργεί ένα άλλοτε διακριτικό, άλλοτε αρμονικά πλουσιότερο και πάντα ενδιαφέρον υπόβαθρο. Τα Πέντε πρελούδια για πιάνο του Μανώλη Καλομοίρη γράφτηκαν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 1939 («Τρυγητή και Άη Δημήτρη, 1939», με την ωραία διατύπωση του συνθέτη στην παρτιτούρα) και μας προσφέρουν απλόχερα μια χαρακτηριστική αίσθηση του πληθωρικού υστερορομαντικού ιδιώματος του δημιουργού τους. Ακολουθεί το τελευταίο ελληνικό έργο της συναυλίας, οι Τέσσερις ελληνικοί χοροί για φλάουτο και πιάνο του Γεώργιου Καζάσογλου, σε επεξεργασία του Νόρμπερτ Στουντνίτσκυ,  με τις χαρακτηριστικές μελωδίες και τον έντονο ρυθμικό χαρακτήρα τους. Η συναυλία κλείνει με τα δύο πρώτα μέρη της Σονάτας για βιολί και πιάνο σε λα μείζονα του Σεζάρ Φρανκ, του υπέροχου αυτού ρομαντικού έργου που μετά την πρεμιέρα του το 1886 από τον βιρτουόζο βιολονίστα Εζέν Υζα ακολούθησε σταθερή πορεία καταξίωσης, κατακτώντας μια θέση ανάμεσα στα σημαντικότερα του είδους.

Μαρία Θεοφίλη


H Αρχαία Άντισσα και η Επικράτειά της

Στο τέλος της 2ης χιλιετίας π.Χ., η Λέσβος αναφέρεται στον Όμηρο ως ενιαία επικράτεια με ένα βασιλιά. Μεταξύ του 1130 π.Χ. και του 900 π.Χ., ιδρύονται οι λεσβιακές πόλεις Μυτιλήνη, Μήθυμνα, Άντισσα, Έρεσος, Πύρρα και Αρίσβη ως ξεχωριστά κράτη. Στην Αρχαϊκή εποχή, η Άντισσα προβάλλεται σε πανελλήνιο επίπεδο χάρη στην προσωπικότητα του ποιητή Τέρπανδρου ―σ’ εκείνον οφείλεται πιθανότατα η δημιουργία του μύθου ότι το κεφάλι του Ορφέα απέληξε στην Άντισσα, όπου και φυλασσόταν στο Ιερό του Διονύσου. Το σπήλαιο Σπήλιος ή Μαγαράς ταυτίστηκε από μελετητές με μαντείο του Ορφέα.

Στις αρχές του Πελοποννησιακού Πολέμου, το 428 π.Χ., η Μυτιλήνη επιτέθηκε εναντίον της Άντισσας, όπως και των άλλων πόλεων της Λέσβου, προκειμένου οι Μυτιληναίοι ολιγαρχικοί να εξουδετερώσουν την υπολογίσιμη δημοκρατική μερίδα που υπήρχε στις πόλεις αυτές. Από τον σπαρτιατικό ζυγό ελευθερώθηκε το 389 π.Χ. με τις επιχειρήσεις του Θρασύβουλου στο νησί και το 375 π.Χ. εντάσσεται στη Δεύτερη Αθηναϊκή Συμμαχία.

Στην τελευταία μνεία των λεσβιακών πόλεων της κλασικής περιόδου από τον Ψευδοσκύλακα, γύρω στα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ., αναφέρεται η Άντισσα και το λιμάνι της. Οι Ρωμαίοι καταστρέφουν την Άντισσα το 167 π.Χ., και η γη της προσαρτάται από τη Μήθυμνα. Η Άντισσα σημειώνεται από τον γεωγράφο Κλαύδιο Πτολεμαίο στο πρώτο μισό του 2ου αιώνα μ.Χ. ως ατείχιστος οικισμός, που φαίνεται να έμεινε στη θέση του ως τον Μεσαίωνα.

Στη Βυζαντινή εποχή εγκαταστάθηκε εκεί το επονομαζόμενο Κάστρο των Αγίων Θεοδώρων. Το οχυρό χτίστηκε στην εποχή των Γατελούζων και είναι γνωστό με το όνομα Οβρεόκαστρο ή Οβριόκαστρο. Με την καταστροφή του κάστρου από τους Οθωμανούς το 1462, οι κάτοικοι του οικισμού μετακινούνται στο εσωτερικό της υπαίθρου χώρας, νοτιοδυτικά του οχυρού, στη θέση που ονομάζεται Τελώνια.

Το 1931 και 1932 η αγγλίδα αρχαιολόγος Ουίνιφρεντ Λαμπ πραγματοποίησε στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Άντισσας δοκιμαστικές ανασκαφικές τομές. Από τις ανασκαφές αποκαλύφθηκε κτίριο σε δύο οικοδομικές φάσεις, που αποδόθηκε σε πρώιμο ιερό του 10ου και 9ου αιώνα π.Χ. Τον 8ο αιώνα π.Χ. χτίστηκε μια δεύτερη αψίδα στη δυτική πλευρά, και έτσι το οικοδόμημα της Άντισσας έγινε ελλειψοειδές και διαιρέθηκε εσωτερικά σε τέσσερις χώρους με νέα χωρίσματα. Πλάκα από ψημένο χώμα στο μεσαίο δωμάτιο ερμηνεύτηκε ως βωμός. H μεταβολή αυτή του Ιερού της Άντισσας είναι σημαντική, γιατί η τοιχοποιία που προστέθηκε κατά τον 8ο αιώνα π.Χ. αποτελεί το παλαιότερο χρονολογημένο δείγμα της λεσβίας οικοδομής.

Μεγάλη ποσότητα γκρίζας κεραμικής bucchero αποκαλύφθηκε στο πρώιμο κτίριο, όπως δίνοι, κρατήρες, λεκανίδες, φιάλες και τμήματα χάλκινων πορπών. Τεφρόχρωμος κάνθαρος του 6ου αιώνα π.Χ. με την επιγραφή Εύμαχος, σύμφωνα με την ανασκαφέα, αναφέρεται στον ιδιοκτήτη του αγγείου και αναθέτη στο ιερό.

Στο πλαίσιο της ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου του Οβρεόκαστρου ή Οβριόκαστρου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου πραγματοποιεί από το 2019 εκτεταμένες εργασίες με σκοπό την αποκάλυψη του μεσαιωνικού Κάστρου των Αγίων Θεοδώρων, καθώς και των υποκείμενων του μεσαιωνικού κάστρου αρχαιοτήτων.

16.08

Γυρισμός


16.08 > 21:00

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

  • Tόμας Σιμάκου
    Αλβανικό παραδοσιακό τραγούδι «Πανέμορφε Μοριά»
    Διασκευή για κλαρινέτο και κιθάρα: Tόμας Σιμάκου
  • Πετρίτ Τσέκου, κιθάρα
    Σεμπάστιαν Μαντς, κλαρινέτο

 

  • Μαξ Ρέγκερ
    Das Agnus Dei [Ο αμνός του Θεού], έργο 138, αρ. 6  από τα Οκτώ ιερά τραγούδια
    Διασκευή για κλαρινέτο και κουαρτέτο εγχόρδων: Σεμπάστιαν Μαντς
  • Σεμπάστιαν Μαντς, κλαρινέτο
    Κλεμάνς ντε Φορσβίλ, βιολί
    Ροζάννε Φιλίππενς, βιολί
    Σίντυ Μοχάμεντ, βιόλα
    Βάστι Χάντερ, βιολοντσέλο

 

  • Χοακίν Ροντρίγκο
    Τρία μικρά κομμάτια για σόλο κιθάρα
    1. Ya se van los pastores
    2. Por caminos de Santiago
    3. Pequeña sevillana
  • Πετρίτ Τσέκου, κιθάρα

 

  • Μαξ Ρέγκερ
    Nachtlied [Νυχτερινό τραγούδι], έργο 138, αρ. 3 από τα Οκτώ ιερά τραγούδια
    Διασκευή για κλαρινέτο και κουαρτέτο εγχόρδων: Σεμπάστιαν Μαντς
  • Σεμπάστιαν Μαντς, κλαρινέτο
    Κλεμάνς ντε Φορσβίλ, βιολί
    Ροζάννε Φιλίππενς, βιολί
    Σίντυ Μοχάμεντ, βιόλα
    Βάστι Χάντερ, βιολοντσέλο

 

  • Γιοχάννες Μπραμς
    Κουιντέτο με πιάνο και έγχορδα σε φα ελάσσονα, έργο 34
    1. Allegro non troppo
    2. Andante, un poco adagio
    3. Scherzo. Allegro-Trio
    4. Finale. Poco sostenuto-Allegro non troppo
  • Ροζάννε Φιλίππενς, βιολί
    Κλεμάνς ντε Φορσβίλ, βιολί
    Αντριάν Λα Μάρκα, βιόλα
    Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν, βιολοντσέλο
    Κυβέλη Ντέρκεν, πιάνο 
17.08

Περιπλανήσεις


17.08 > 12:00

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

  • Ζόλταν Κόνταϊ
    Esti dal [Nυχτερινό τραγούδι]
    Διασκευή για κουιντέτο με κλαρινέτο και έγχορδα: Σεμπάστιαν Μαντς
  • Σεμπάστιαν Μαντς, κλαρινέτο
    Κλεμάνς ντε Φορσβίλ, βιολί
    Ροζάννε Φιλίππενς, βιολί
    Σίντυ Μοχάμεντ, βιόλα
    Βάστι Χάντερ, βιολοντσέλο

 

  • Σοφία Γκουμπαϊντούλινα
    Σερενάτα για σόλο κιθάρα
  • Πετρίτ Τσέκου, κιθάρα

 

  • Αρκάντζελο Κορέλλι
    Σονάτα σε ρε ελάσσονα, έργο 5, αρ. 12, Παραλλαγές «La Follia»
    Διασκευή για κιθάρα και βιολοντσέλο: Βάλτερ Ντεσπάλζ
  • Πετρίτ Τσέκου, κιθάρα
    Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν, βιολοντσέλο

 

  • Bόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ
    Κουιντέτο με κλαρινέτο και έγχορδα σε λα μείζονα, K. 581
    1. Allegro
    2. Larghetto
    3. Menuetto
    4. Allegretto con variazioni
  • Σεμπάστιαν Μαντς, κλαρινέτο
    Κλεμάνς ντε Φορσβίλ, βιολί
    Μπυόλ Κανγκ, βιολί
    Σίντυ Μοχάμεντ, βιόλα
    Βάστι Χάντερ, βιολοντσέλο
17.08

Δοκιμασίες


17.08 > 21:00

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

  • Ζαν-Φιλίπ Ραμώ
    Les Cyclopes [Oι Κύκλωπες] από τα Έργα για κλαβεσέν
  • Κυβέλη Ντέρκεν, πιάνο

 

  • Κλωντ Ντεμπυσσύ
    Sirènes [Σειρήνες] από τα Tρία νυχτερινά
    Διασκευή για σόλο πιάνο: Γκυστάβ Σαμαζεύλ
  • Δανάη Ντέρκεν, πιάνο

 

  • Ντμίτρι Σοστακόβιτς
    Δύο κομμάτια για οκτέτο εγχόρδων, έργο 11
    1. Prelude
    2. Scherzo 
  • Μπυόλ Κανγκ, βιολί
    Ροζάννε Φιλίππενς, βιολί
    Ιόνιαν Ηλίας Καντέσα, βιολί
    Κλεμάνς ντε Φορσβίλ, βιολί
    Αντριάν Λα Μάρκα, βιόλα
    Σίντυ Μοχάμεντ, βιόλα
    Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν, βιολοντσέλο
    Μπένεντικτ Κλέκνερ, βιολοντσέλο

 

  • Φέλιξ Μέντελσον
    Κουιντέτο εγχόρδων αρ. 2 σε σι ύφεση μείζονα, έργο 87
    1. Allegro vivace
    2. Andante scherzando
    3. Adagio e lento
    4. Allegro molto vivace
  • Άντιε Βάιτχαας, βιολί
    Ιόνιαν Ηλίας Καντέσα, βιολί
    Σίντυ Μοχάμεντ, βιόλα
    Αντριάν Λα Μάρκα, βιόλα
    Βάστι Χάντερ, βιολοντσέλο
18.08

Συναυλία για παιδιά και νέους

Μεταμορφώσεις


18.08 > 19:00

18.08

Πηνελόπη


18.08 > 21:00

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

  • Αντόνιο Καλντάρα
    Come raggio di sol [Σαν ηλιαχτίδα]
    Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ
    Sei du mein Trost [Γίνε η παρηγοριά μου], K. 391
    Αλεσσάντρο Σκαρλάττι
    Già il sole dal Gange [O ήλιος πάνω από τον Γάγγη] από τo έργο Η ειλικρίνεια στον έρωτα
    Φραντς Σούμπερτ
    Gretchen am Spinnrade [Η Μαργαρίτα στην ανέμη], D. 118
    Nur wer die Sehnsucht kennt (Lied der Mignon) [Μόνο όποιος νοσταλγεί έχει νιώσει (Τραγούδι της Μινιόν)], D. 877, αρ. 4
  • Δανάη Kοντόρα, σοπράνο
    Δανάη Ντέρκεν, πιάνο
    Κυβέλη Ντέρκεν, πιάνο

 

  • Γιόχαν Κάσπαρ Μερτς
    An Malvina [Στη Μαλβίνα] για σόλο κιθάρα από τους Βαρδικούς ήχους, έργο 13
  • Πετρίτ Τσέκου, κιθάρα

 

  • Ρίχαρντ Στράους
    Die Nacht [Nύχτα], έργο 10, αρ. 3
    Amor [Έρως], έργο. 68, αρ. 5
    Morgen [Αύριο], έργο. 27, αρ. 4
    Κλωντ Ντεμπυσσύ
    Apparition [Όραμα]
    Ανρί Ντυπάρκ
    Lamento [Θρήνος]
    Chanson triste [Λυπητερό τραγούδι]
  • Δανάη Κοντόρα, σοπράνο
    Δανάη Ντέρκεν, πιάνο
    Κυβέλη Ντέρκεν, πιάνο

 

  • Άιλλις Φάρρελ
    Penelope Weaving [Yφαίνοντας η Πηνελόπη] για σόλο βιόλα
  • Σίντυ Μοχάμεντ, βιόλα

 

  • Aττίκ
    Από μέσα πεθαμένος
    Μιχάλης Σουγιούλ
    Aς ερχόσουν για λίγο
  • Δανάη Κοντόρα, σοπράνο
    Δανάη Ντέρκεν, πιάνο
    Κυβέλη Ντέρκεν, πιάνο
19.08

Ιθάκη


19.08 > 21:00

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

  • Φραντς Σούμπερτ
    Τρίο για πιάνο, βιολί και βιολοντσέλο,  αρ. 1 σε σι ύφεση μείζονα, D. 898
    1. Allegro moderato
    2. Andante, un poco mosso
    3. Scherzo. Allegro-Trio
    4. Rondo. Allegro vivace
  • Ιόνιαν Ηλίας Καντέσα, βιολί
    Μπένεντικτ Κλέκνερ, βιολοντσέλο
    Δανάη Ντέρκεν, πιάνο

 

  • Κώστας Μαντζώρος, Νίκος Χαριζάνος 
    Ιθάκη (παγκόσμια πρεμιέρα)
    Έργο για ηθοποιό / αφηγητή, τρίο εγχόρδων και προηχογραφημένο υλικό
    Ηθοποιός/αφηγητής: Γιώργος Γιανναράκος
  • Ροζάννε Φιλίππενς, βιολί
    Αντριάν Λα Μάρκα, βιόλα
    Μπένεντικτ Κλέκνερ, βιολοντσέλο

 

  • Άρνολντ Σαίνμπεργκ
    Εξαϋλωμένη νύχτα, έργο 4
  • Άντιε Βάιτχαας, βιολί
    Μπυόλ Κανγκ, βιολί
    Αντριάν Λα Μάρκα, βιόλα
    Σίντυ Μοχάμεντ, βιόλα
    Μπένεντικτ Κλέκνερ, βιολοντσέλο
    Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν, βιολοντσέλο

Άντιε Βάιτχαας

Βιολί

Άντιε Βάιτχαας

Άντιε Βάιτχαας

Βιολί

Ξεχειλίζοντας από ενέργεια, η Άντιε Βάιτχαας αποτυπώνει με εξαιρετική μουσική ευφυΐα και τεχνική επιδεξιότητα κάθε μουσική λεπτομέρεια, υπηρετώντας με το ταλέντο και τη σκηνική της παρουσία τα έργα που ερμηνεύει. Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει σπουδαία κοντσέρτα του Μότσαρτ, του Μπετόβεν και του Σούμαν, νέα έργα, όπως το Κοντσέρτο για βιολί του Γιοργκ Βίντμαν, μοντέρνα κλασικά έργα του Σοστακόβιτς, του Προκόφιεφ, του Λίγκετι και της Γκουμπαϊντούλινα, και κοντσέρτα του Χάρτμαν και του Σαικ που ακούγονται σπανιότερα. Ως σολίστ έχει συνεργαστεί με τις περισσότερες από τις κορυφαίες ορχήστρες της Γερμανίας, με πολλές διεθνείς διακεκριμένες ορχήστρες και καταξιωμένους αρχιμουσικούς, μεταξύ των οποίων ο Βλαντίμιρ Ασκενάζυ, ο σερ Νέβιλ Μάρρινερ και ο Μαρκ Άλμπρεχτ. Η Βάιτχαας διακρίνεται για τον πηγαίο ενθουσιασμό και το επικοινωνιακό της ταλέντο, εμπνέοντας και διευθύνοντας από το αναλόγιο γνωστές ορχήστρες δωματίου. Καλλιτεχνική διευθύντρια, επί μία δεκαετία, και υπεύθυνη για το μουσικό προφίλ της Καμεράτας της Βέρνης, εμφανίζεται τακτικά με το σύνολο έως και σήμερα. Η ηχογράφηση με τις σόλο σονάτες και τις σόλο παρτίτες του Μπαχ, καθώς και τις σόλο σονάτες του Εζέν Υζαΰ (CAvi) έλαβε εξαιρετικές κριτικές. Το 2023 ηχογράφησε με τον πιανίστα Ντένις Βάριον τους δύο πρώτους τόμους με τις σονάτες για βιολί του Μπετόβεν, ενώ την άνοιξη του 2024 κυκλοφόρησε ο τρίτος. Το 1991 η Άντιε Βάιτχαας κέρδισε τον Διεθνή Διαγωνισμό Βιολιού Γιόζεφ Γιοάκιμ στο Ανόβερο, και το 2019 ανέλαβε η ίδια την καλλιτεχνική διεύθυνση του διαγωνισμού, μαζί με τον Όλιβερ Βίλλε. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο των Τεχνών του Βερολίνου, και από το 2004 είναι καθηγήτρια βιολιού στην Ακαδημία Μουσικής Χανς Άισλερ.

Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν

Βιολοντσέλο

Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν

Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν

Βιολοντσέλο

Ελληνικής καταγωγής, ο τσελίστας Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν εμφανίζεται ως σολίστ και ως ερμηνευτής μουσικής δωματίου στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη. Πρόσφατα εμφανίστηκε με τον μαέστρο-βιολoνίστα Λεωνίδα Καβάκο και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Έκανε την πρώτη του σόλο εμφάνιση στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής το 2016, με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Κάνσας υπό τον Ρόμπερτ Σπάνο. Έκτοτε συνεργάστηκε με μεγάλες ορχήστρες, όπως η Φιλαρμονική του Ελσίνκι, η Συμφωνική Ορχήστρα του Λάχτι, η Tapiola Sinfonietta, η Καμεράτα του Ισραήλ κ.ά. Βραβεύθηκε στον Διεθνή Διαγωνισμό Βιολοντσέλου Πάουλο στη Φινλανδία κερδίζοντας διεθνή αναγνώριση. Ο Τιμόθεος είναι ιδρυτικό μέλος του Τρίο Zimbalist, με το οποίο περιοδεύει στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Ο πρώτος τους δίσκος κυκλοφόρησε από την Curtis Studio Label και έλαβε ενθουσιώδεις κριτικές από τα μουσικά περιοδικά Gramophone Magazine και BBC Music Magazine. Το 2017 υπήρξε Artist-in-Residence στο «Performance Today», ραδιοφωνικό πρόγραμμα κλασικής μουσικής με τη μεγαλύτερη ακροαματικότητα στις ΗΠΑ. Το 2023 ορίστηκε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών Σάμου, θέση που κατέχει μέχρι σήμερα. Aπό το 2022 είναι μέλος του Apollωn Ensemble, σύνολο μουσικής δωματίου που ίδρυσε ο Λεωνίδας Καβάκος. Ο Τιμόθεος έχει συνεργαστεί με μουσικούς παγκοσμίου φήμης, όπως ο Λεωνίδας Καβάκος, η Μίριαμ Φρηντ, η Πάμελα Φρανκ, η Κιμ Κασκασιάν, ο Ρόμαν Ραμπίνοβιτς και ο Τζόναθαν Μπις. Συμμετέχει στο Φεστιβάλ Μουσικής του Μάρλμπορο, στο Φεστιβάλ Ραβίνια, στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου κ.α. Σπούδασε στο Iνστιτούτο Μουσικής Κέρτις και στο Ωδείο της Νέας Αγγλίας.

Mπυόλ Κανγκ

Βιολί

Mπυόλ Κανγκ

Mπυόλ Κανγκ

Βιολί

Κόρη μουσικών με καταγωγή από τη Νότια Κορέα, η Μπυόλ Κανγκ γεννήθηκε στο Ζάλτσμπουργκ και μεγάλωσε στη Γερμανία. Σε ηλικία δώδεκα ετών πραγματοποίησε το ντεμπούτο της ως σολίστ με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου στην Αίθουσα της Φιλαρμονικής της πόλης. Μετά την επιτυχία της στον Γερμανικό Διαγωνισμό Μουσικής και σε διεθνείς διαγωνισμούς βιολιού (Ανρί Μαρτώ, Valsesia Musica, Mαξ Ρόσταλ, Βραβείο Ροντόλφο Λίπιτζερ), άρχισε να εμφανίζεται σε φημισμένες αίθουσες, όπως η Γκεβάντχαους (Λιψία), η Φιλαρμονική του Έλβα (Αμβούργο), το Κοντσέρτχαους (Βερολίνο, Βιέννη) και το Κάρνεγκι Χολ (Νέα Υόρκη). Αποφοίτησε από την Ακαδημία Ρόμπερτ Σούμαν στο Ντύσσελντορφ, με καθηγητή τον Μίχαελ Γκάιζερ, απ’ όπου έλαβε το πτυχίο της με διάκριση. Συνέχισε τις σπουδές της στην Ακαδημία Μουσικής Χανς Άισλερ στο Βερολίνο με την Άντιε Βάιτχαας (Κonzertexamen, 2010-2013), όπου διδάσκει σε δική της τάξη από το 2022. Λάτρης της μουσικής δωματίου, η Μπυόλ Κανγκ εμφανίζεται σε σημαντικά φεστιβάλ, όπως στο Spannungen (Χάιμπαχ), στην Άνοιξη της Χαϊδελβέργης, στο Φεστιβάλ Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, στο Φεστιβάλ του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, στο PODIUM (Έσλινγκεν) κ.α. Ως υπότροφος του Ιδρύματος Μπορλέττι-Μπουιτόνι έχει ηχογραφήσει δύο CD με τον πιανίστα Μπόρις Κούζνεζοφ, τα οποία κυκλοφόρησαν από την GENUIN. Από την καλλιτεχνική περίοδο 2016/17 είναι εξάρχουσα στη Γερμανική Συμφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου.

Ιόνιαν-Ηλίας Καντέσα

Βιολί

Ιόνιαν-Ηλίας Καντέσα

Ιόνιαν-Ηλίας Καντέσα

Βιολί

© Kaupo Kikkas

Γεννημένος στην Αθήνα, ο ελληνοαλβανικής καταγωγής Iόνιαν Ηλίας Καντέσα, εξερευνά διαρκώς, με απεριόριστη φαντασία στη σύλληψη του ήχου, νέους δρόμους, ενώ οι ερμηνείες του χαρακτηρίζονται από στιλιστική ακρίβεια και ιδιωματική διατύπωση. Ως σολίστ έχει δώσει συναυλίες σε όλη την Ευρώπη: με την Ορχήστρα Δωματίου της Ευρώπης υπό τον σερ Αντράς Σιφ, με την Ορχήστρα Δωματίου της Σκοτίας σε περιοδεία στην Κοπεγχάγη, με τους London Mozart Players, με τη Ραδιοφωνική του Μονάχου, τη Φιλαρμονική του Λύμπεκ, τη Νέα Φιλαρμονική της Φραγκφούρτης, την Ορχήστρα της Δημόσιας Ιρλανδικης Ραδιοτηλεόρασης RTÉ, τη Βασιλική Φιλαρμονική, τη Φιλαρμονική του Μπαντ Ράιχενχαλ, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Έχει δώσει ρεσιτάλ στο Ουίγκμορ Χολ, στο Λούβρο, στη Φιλαρμονική του Βερολίνου, στην Αίθουσα Μολιέρος στη Λυόν, στην Αίθουσα Γκόλντενερ στο Άουγκσμπουργκ και στο Κοντσέρτχαους στο Βερολίνο, όπου εμφανίστηκε ως σολίστ και ως καλλιτεχνικός διευθυντής με το Σύνολο Δωματίου Caerus. Έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων το Φεστιβάλ Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, το Φεστιβάλ της Ακαδημίας του Φερμπιέ, η Άνοιξη της Χαϊδελβέργης, το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου του Λόκενχαους και η Σουμπερτιάδα. Λάτρης της μουσικής δωματίου, ο Καντέσα έχει συνεργαστεί με μουσικούς παγκοσμίου φήμης, όπως η Μάρτα Άργκεριχ, ο Στήβεν Ίσσερλις, η Πατρίτσια Κοπατσίνσκαγια, ο Γκάμπορ Τάκατς-Νάγκυ, ο Ιλυά Γκρίνγκολτς και ο Πέκκα Κουουσίστο. Είναι συνιδρυτής του βραβευμένου Τρίο Gaspard, με το οποίο εμφανίζεται συχνά σε φεστιβάλ και αίθουσες στην Ευρώπη και στην Αμερική. Το 2021 υπέγραψε με τη δισκογραφική Linn Records. Το πρώτο σόλο άλμπουμ του κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2022 και περιέχει την Παρτίτα για βιολί σε ρε ελάσσονα του Μπαχ, το  έργο Ciaccona της Έλενας Βίνκελμαν και έργα Μπίμπερ, Σνίτκε, Κούρταγκ και Άουερμπαχ.  Έχει αποσπάσει βραβεία σε πολλούς διαγωνισμούς, όπως στον Γερμανικό Διαγωνισμό Μουσικής (2015), στον Διεθνή Διαγωνισμό του Ουίνζορ (2017) και στο Διαγωνισμό Βιολιού Λέοπολντ Μότσαρτ (2013), ενώ το 2018 επιλέχθηκε από το ίδρυμα Young Classical Artists Trust (YCAT) με βάση το Λονδίνο, που υποστηρίζει νέους ταλαντούχος μουσικούς στα πρώτα βήματα της καριέρας τους.

Σουζάννε Κέσλερ

Καλλιτέχνης

Σουζάννε Κέσλερ

Σουζάννε Κέσλερ

Καλλιτέχνης

susannekessler.de

Ausstellung, Museum Kunst der Westkueste, Portraet, Susanne Kessler

H Σουζάννε Κέσλερ γεννήθηκε στο Βούπερταλ και ζει μεταξύ Ρώμης και Βερολίνου. Σπούδασε ζωγραφική στο Πανεπιστήμιο των Τεχνών του Βερολίνου και στο Βασιλικό Κολέγιο Τέχνης του Λονδίνου. Κέρδισε την υποτροφία DAAD, την υποτροφία Kaiserring και το βραβείο Πάουλ Στρέκερ. Αργότερα τιμήθηκε από τη Γερουσία του Βερολίνου με την υποτροφία «Ευρώπη» για το έργο της Mappa Mundi I και II. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις στα μουσεία Φον-ντερ-Χάυντ στο Βούπερταλ, Γκούσταφ Λούμπκε στο Χαμμ, Μένχεχαους στο Γκόσλαρ, στο Κρατικό Μουσείο του Μάιντς, στο Μουσείο του Κάστρου του Μόυλαντ / Συλλογή Bαν ντερ Γκρίντεν, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης MACRO της Ρώμης και σε καλλιτεχνικούς οργανισμούς στο Λίνγκεν, στο Σπάιερ, στο Λίπστατ, στο Βίρτσμπουργκ, στο Βήσμπαντεν. Έχει συμμετάσχει σε συλλογικές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο. To Mουσείο του Αμερικανικού Πανεπιστημίου στο Κέντρο Τεχνών Κάτσεν στην Ουάσιγκτον εξέδωσε το βιβλίο της Framing Space με εγκαταστάσεις της Κέσλερ των τελευταίων τριάντα ετών. Το 2018 το Μουσείο Τέχνης της Δυτικής Ακτής (MkdW) επιχορήγησε το έργο της Odissea με εγκαταστάσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και θέμα την περιπλάνηση στη θάλασσα στους αρχαίους και στους μοντέρνους χρόνους.  Αυτή την περίοδο η Σουζάννε Κέσλερ εργάζεται επάνω στο θέμα των ωκεανών. Έργα της υπάρχουν στα παραπάνω μουσεία και στο Στέιτ Ντηπάρτμεντ. Το 2022 η Σouζάννε Κέσλερ έλαβε το Βραβείο Πολιτισμού Φον-ντερ-Χάυντ της πόλης του Βούπερταλ.

Μπένεντικτ Κλέκνερ

Βιολοντσέλο

Μπένεντικτ Κλέκνερ

Μπένεντικτ Κλέκνερ

Βιολοντσέλο

benedictkloeckner.de

O Μπένεντικτ Κλέκνερ γεννήθηκε το 1989 και είναι από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες της γενιάς του. Έχει διακριθεί σε πολλούς διαγωνισμούς και έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, με πιο πρόσφατο το ΟPUS Klassik 2021. Ως σολίστ συμπράττει με διακεκριμένες ορχήστρες ανά τον κόσμο, όπως η Βασιλική Φιλαρμονική του Λονδίνου,  η NDR Φιλαρμονική Oρχήστρα του Έλβα, η Κρατική Φιλαρμονική της Γερμανίας, η Κρεμεράτα Μπάλτικα, η Καμεράτα του Όσλο και η Ορχήστρα Δωματίου του Μονάχου, με μαέστρους όπως ο Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ, ο Κρίστοφ Έσενμπαχ, ο Μίχαελ Ζάντερλινγκ, ο Χάινριχ Σιφ και ο σερ Σάιμον Ρατλ. Ένθερμο μέλος συνόλων μουσικής δωματίου, εμφανίζεται με καλλιτέχνες όπως ο σερ Αντράς Σιφ, η Άννε-Zοφί Μούττερ, ο Γκίντον Κρέμερ, ο Αντουάν Ταμεστί, ο Εμάνουελ Αξ, ο Φαζίλ Σάυ, η Λίζα Μπατιασβίλι, ο Γιούρι Μπασμέτ, ο Μπέντζαμιν Γκρόσβενορ, ο Λαρς Φογκτ και ο Κρίστιαν Τέτσλαφ.  Τον Οκτώβριο του 2021 κυκλοφόρησε από την Brilliant Classics ηχογράφησή του με τις σουίτες για βιολοντσέλο του Μπαχ. Από το 2014 ο Μπένεντικτ Κλέκνερ είναι καλλιτεχνικός διευθυντής  και ιδρυτής του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ του Kόμπλεντς. Σπούδασε πλάι στον Μάρτιν Όστερταγκ και συνέχισε με τον Φραντς Χέλμερσον και τον Γκάρυ Χόφμαν, ως νέος σολίστ των μεταπτυχιακών προγραμμάτων της Ακαδημίας του Κρόνμπεργκ. Παίζει με ιταλικό βιολοντσέλο του Φραντσέσκο Ρουτζέρι (Κρεμόνα, 1690), με το οποίο παλαιότερα έπαιζε ο Μωρίς Γκεντρόν, και με δοξάρι του Ετιέν Παζό (Mιρκούγ, 1820).

Δανάη Κοντόρα

Σοπράνο

Δανάη Κοντόρα

Δανάη Κοντόρα

Σοπράνο

H Δανάη Κοντόρα είναι ελληνίδα υψίφωνος (σοπράνο κολορατούρα). Σπούδασε στη Σχολή Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών του Μονάχου και στην Ακαδημία Θεάτρου Άουγκουστ Έβερντινγκ. Έχει ερμηνεύσει Βασίλισσα της νύχτας (Μαγικός αυλός) στη Zέμπεροπερ της Δρέσδης, στην Κωμική Όπερα του Βερολίνου, στην  Όπερα του Άαλτο στο Έσσεν, στις όπερες της Φραγκφούρτης, της Στουτγάρδης, της Λιψίας,  και σε περιοδείες στο Πεκίνο, στο Μακάο και στην Ταϊβάν. Έχει επίσης ερμηνεύσει Φιλίπ (Οι δαίμονες του Λουντέν) στην Κρατική Όπερα της Βαυαρίας, Φρασκίτα (Κάρμεν) στην Εθνική Λυρική Σκηνή, Ζερμπινέττα (Αριάδνη στη Νάξο) στην Εθνική Όπερα της Φινλανδίας, Φρίτζι (Oι Ιτιές) στην Κρατική Όπερα της Βιέννης, Όσκαρ στην Όπερα του Ισραήλ, Μπλόντε (Απαγωγή από το σεράι) στην Όπερα της Λιψίας, Tιγράνη (Ραδάμιστος) στην Όπερα της Φραγκφούρτης, Ολυμπία (Τα παραμύθια του Χόφμαν) στο Θέατρο της Ερφούρτης. Στο Διεθνές Φεστιβάλ του Εδιμβούργου ερμήνευσε τους ρόλους Πουλί του δάσους (Ζήγκφρηντ) και Βόγκλιντε (Το λυκόφως των θεών) με τη Βασιλική Εθνική Ορχήστρα της Σκοτίας σε μουσική διεύθυνση Άντριου Ντέιβις. Η Δανάη Κοντόρα έκανε το ντεμπούτο της στα ΒΒC Proms στο Ρόυαλ Άλμπερτ Χολ του Λονδίνου με τη Γερμανική Φιλαρμονική Δωματίου της Βρέμης υπό τον Κωνσταντίνο Καρύδη.

Αντριάν Λα Μάρκα

Βιόλα

Αντριάν Λα Μάρκα

Αντριάν Λα Μάρκα

Βιόλα

Οι ερμηνείες του Αντριάν Λα Μάρκα χαρακτηρίζονται από τεχνική υπεροχή και βάθος, ενώ η χαρισματική σκηνική του παρουσία τον καθιστά έναν από τους πιο συναρπαστικούς καλλιτέχνες του σήμερα. Ως σολίστ έχει εμφανιστεί με φημισμένες ορχήστρες, όπως η  Εθνική Ορχήστρα της Γαλλίας, η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Γαλλικής Ραδιοφωνίας, η Συμφωνική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Λιψίας (MDR), η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Πολωνικής Ραδιοφωνίας, η Sinfonietta του Xονγκ-Κονγκ, η Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα της Λιέγης (Artist-in-Residence 2018/19), η Ορχήστρα Insula, η ορχήστρα δωματίου Les Siècles, η Εθνική Ορχήστρα του Καπιτωλίου της Τουλούζης, η Εθνική Ορχήστρα του Μετς κ.ά. Το 2014 κέρδισε τον τίτλο Νέος Σολίστ της Χρονιάς 2014 στην απονομή των βραβείων Victoires de la Musique και στη συνέχεια εμφανίστηκε στις μεγαλύτερες αίθουσες του κόσμου. Οι ηχογραφήσεις του English Delight (2016, La Dolce Volta) και Heroes απέσπασαν εγκωμιαστικές κριτικές και βραβεία. Το τελευταίο του άλμπουμ Chanson bohème με την πιανίστα Δανάη Ντέρκεν είχε διεθνή απήχηση χάρη στην «απόλυτη ομορφιά» και την «ευαισθησία ανωτέρου είδους». O Αντριάν Λα Μάρκα γεννήθηκε στην Αιξ-αν-Προβάνς το 1989 σε οικογένεια μουσικών. Άρχισε να μαθαίνει πιάνο και βιόλα σε ηλικία τεσσάρων ετών. Σπούδασε στο Παρίσι με τον Ζαν Συλέμ, στη Λιψία με την Τατιάνα Μασουρένκο και στο Βερολίνο με την Ταμπέα Τσίμμερμαν. Αργότερα συνεργάστηκε με εμπνευσμένους μουσικούς, όπως ο Σέιζι Οζάουα, ο Βαλέρυ Γκέργκιεφ, Ο Γκίντον Κρέμερ, ο σερ Αντράς Σιφ και ο Μέναχεμ Πρέσλερ. Έχει διακριθεί σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς, όπως ο Oυίλλιαμ Πρίμροουζ, ο Λάινολ Τέρτις και ο Γιοχάννες Μπραμς. Παίζει σε βιόλα του Νίκολα Μπεργκόντσι (Κρεμόνα, 1780), ευγενικό δάνειο του Ιδρύματος Boubo-Music.

Διονύσης (Ντένης) Μακρής

Ηθοποιός

Διονύσης (Ντένης) Μακρής

Διονύσης (Ντένης) Μακρής

Ηθοποιός

Ο Διονύσης (Ντένης) Μακρής γεννήθηκε στην Αθήνα τον Ιούνιο του 1984 και αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 2010. Είναι μέλος της θεατρικής ομάδας «Η Ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων», όπου μέσα από το έργο Άμλετ (Σαίξπηρ) προτάθηκε για το βραβείο «Δημήτρης Χορν» (2015). Στο θέατρο έχει συνεργαστεί με τον Γιαν Φαμπρ  σε διετή παγκόσμια περιοδεία, με τον Μιχαήλ Μαρμαρινό, τον Θωμά Μοσχόπουλο, τον Νίκο Καραθάνο, τη Λυδία Κονιόρδου, τον Δημήτρη Καταλειφό, την Ελένη Σκότη, τον Γιάννη Σκουρλέτη, τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο κ.ά. Έχει εργαστεί σε μεγάλους θεατρικούς οργανισμούς, όπως το Εθνικό Θέατρο, το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στον κινηματογράφο έχει συνεργαστεί με τον Γιάννη Σμαραγδή, τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη κ.ά. Τηλεοπτικά συμμετείχε στην κωμική σειρά του Ant1 «Ταμάμ». Διδάσκει επίσης υποκριτική, προετοιμάζοντας υποψήφιους για τις εισαγωγικές εξετάσεις σε δραματικές σχολές, και έχει δανείσει τη φωνή του σε πολλές επιτυχίες κινουμένων σχεδίων και διαφημίσεις.

Κώστας Μαντζώρος

Συνθέτης

Κώστας Μαντζώρος

Κώστας Μαντζώρος

Συνθέτης

Ο Κώστας Μαντζώρος γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα. Σπούδασε θεωρητικά της μουσικής με τον Γιάννη Ιωαννίδη και τον Χάρη Ξανθουδάκη, πιάνο με τον Μισέλ Μπισέλ και παρακολούθησε το Τμήμα Ηλεκτροακουστικής Μουσικής του Ωδείου Αθηνών. Συνεργάζεται με το Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας από το 1986. Συνθέτει ηλεκτροακουστική μουσική και μουσική για μεικτά μέσα. Έργα του έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Σεμπάστιαν Μαντς

Κλαρινέτο

Σεμπάστιαν Μαντς

Σεμπάστιαν Μαντς

Κλαρινέτο

sebastianmanz.com

© Marco Borggreve

Ο Σεμπάστιαν Μαντς είναι διεθνής σολίστ, μέλος συνόλων μουσικής δωματίου και σόλο κλαρινετίστας στη Συμφωνική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Νοτιοδυτικής Γερμανίας (SWR). Κομβικό σημείο στην καριέρα του υπήρξε η επιτυχία του στον Διεθνή Διαγωνισμό Μουσικής ARD στο Μόναχο το Σεπτέμβριο του 2008, όπου απέσπασε, μεταξύ άλλων, α΄ βραβείο στην κατηγορία του κλαρινέτου ̶ το οποίο είχε να δοθεί τα τελευταία σαράντα χρόνια ̶ και το πολυπόθητο Βραβείο Κοινού. Λίγους μήνες νωρίτερα, μαζί με τον συνεργάτη του πιανίστα Μάρτιν Κλετ, κέρδισε τον Γερμανικό Διαγωνισμό Μουσικής, και πρόσφατα κέρδισε το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Καλλιτέχνη στη Νέα Υόρκη. Στο χώρο της δισκογραφίας, απέσπασε τρεις συνεχόμενες φορές το Βραβείο ECHO Klassik, ενώ το άλμπουμ του A Bernstein Story (Berlin Classics, 2019) κέρδισε Βραβείο OPUS Klassik στην κατηγορία «Classic without Borders» (Οκτώβριος 2020). Ο Σεμπάστιαν Μαντς γεννήθηκε στο Ανόβερο (1986) και έλκει τις μουσικές του ρίζες από το οικογενειακό του περιβάλλον. Είναι εγγονός του βιολονίστα Μπόρις Γκόλντσταϊν, με καταγωγή από την Οδησσό, και οι γονείς του είναι σολίστ πιάνου. Σε ηλικία έξι ετών αρχίζει να συμμετέχει σε παιδική χορωδία αγοριών και κατόπιν συνεχίζει με μαθήματα πιάνου. Ωστόσο, σύντομα τον κερδίζει το κλαρινέτο, στο οποίο αφοσιώνεται. Ανάμεσα στους σημαντικότερους δασκάλους και υποστηρικτές του είναι οι διακεκριμένοι κλαρινετίστες Ζαμπίνε Μάιερ και Ράινερ Βέλε.

Σίντυ Μοχάμεντ

Βιόλα

Σίντυ Μοχάμεντ

Σίντυ Μοχάμεντ

Βιόλα

H γαλλοαιγύπτια βιολίστα Σίντυ Μοχάμεντ είναι μία από τις πλέον υποσχόμενες μουσικούς της γενιάς της. Ως σολίστ και μουσικός δωμάτιου, είναι τακτική προσκεκλημένη σε σημαντικά φεστιβάλ, όπως στο Φεστιβάλ του Μόριτσμπουργκ, του Κρόνμπεργκ, της Αιξ-αν-Προβάνς, στη Σουμπερτιάδα του Χόενεμς και στο Folle Journée της Νάντης. Ως μέλος συνόλων μουσικής δωματίου συνεργάζεται με καλλιτέχνες όπως ο Ρενώ Καπυσόν, η Iζαμπέλ Φάουστ, ο Λώρενς Πάουερ, η Ταμπέα Τσίμμερμαν, ο Γιαν Φόγκλερ, ο Μαξιμίλιαν Χόρνουνγκ, ο Κιαν Σολτάνι, ο Αντριάν Λα Μάρκα, ο Αλεξάντερ Σιτκοφέτσκι και ο Μαρκ Μπoύτσκοφ. Tελευταία εμφανίζεται τακτικά με την αρπίστα Ανας Γκωντμάρ, με τη φλαουτίστα Ζοζεφίν Όλετς και με τον βιολονίστα Μίχαελ Μπάρενμποϊμ. Την καλλιτεχνική περίοδο 2021/22, μεταξύ άλλων, έκανε το ντεμπούτο της με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Χαϊδελβέργης σε μουσική διεύθυνση Γιοχάννες Κλουμπ, με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Καρου σε μουσική διεύθυνση Άχμεντ Ελ Σαεντί, ενώ εμφανίζεται για πρώτη επίσης φορά στα φεστιβάλ Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας και Άνοιξη της Χαϊδελβέργης. Έχει διακριθεί στον Διεθνή Διαγωνισμό Άντον Ρούμπενσταϊν 2017, είναι υπότροφος του Ιδρύματος Οττίλιε Ζέλμπαχ Ρέντσλομπ και έχει εμφανιστεί ως σολίστ με τη Royal Northern Sinfonia υπό την μπαγκέτα του Λαρς Φογκτ στο πλαίσιο του φεστιβάλ Νέο Έτος Νέοι Καλλιτέχνες στην Αγγλία. Ο Ρολάντο Βιγιαθόν την προσκάλεσε στην εκπομπή «Stars of Tomorrow» στο τηλεοπτικό κανάλι ΑRTE.

Κλεμάνς ντε Φορσβίλ

Βιολί

Κλεμάνς ντε Φορσβίλ

Κλεμάνς ντε Φορσβίλ

Βιολί

Η πολυτάλαντη βιολονίστα Κλεμάνς ντε Φορσβίλ δίνει συναυλίες σε όλο τον κόσμο ως μέλος συνόλων μουσικής δωματίου, ως σολίστ και ως εξάρχουσα. Ως σολίστ έχει συνεργαστεί με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Μπάντεν-Μπάντεν, την Ορχήστρα Δωματίου της Καταλονίας, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Νότιας Βεστφαλίας, την Ορχήστρα Δωματίου Νέα Ευρώπη και την Ορχήστρα Δωματίου του Παρισιού. Ως μέλος συνόλων μουσικής δωματίου έχει πραγματοποιήσει συναυλίες με το Κουαρτέτο Εγχόρδων Hieronymus, όπου ήταν πρώτο βιολί επί τρία χρόνια, και με το σύνολο Sōra Trio, του οποίου ήταν μέλος έως το 2021. Από την τελευταία συνεργασία προέκυψε ηχογράφηση με τα έξι υπέροχα τρίο του Μπετόβεν, η οποία κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2020 από τη Naïve και απέσπασε σημαντικές διακρίσεις, όπως το βραβείο Choc του περιοδικού Classica και τον τίτλο Άλμπουμ της Χρονιάς από τους Times. Η Κλεμάνς ντε Φορσβίλ σπούδασε στο Κονσερβατουάρ του Παρισιού στην τάξη του Ολιβιέ Σαρλιέ και κατόπιν στο Βερολίνο με την Άντιε Βάιτχαας και τη Μιχαέλα Μάρτιν. Το 2021 έλαβε τη θέση της πρώτης εξάρχουσας στην Ορχήστρα Δωματίου του Παρισιού και ανέλαβε βοηθός στην τάξη του Φιλίπ Γκραφέν στο Κονσερβατουάρ του Παρισιού. Παίζει με βιολί Λορέντσο Στοριόνι του 1777, ευγενικό δάνειο του Ιδρύματος Boubo-Music.

Δανάη Ντέρκεν

Πιάνο

Δανάη Ντέρκεν

Δανάη Ντέρκεν

Πιάνο

danae-doerken.com

© Ervis Zika

H ελληνογερμανίδα πιανίστα Δανάη Ντέρκεν (γενν. 1991) ανήκει στην ελίτ μιας νέας γενιάς διεθνώς αναγνωρισμένων μουσικών. «Αποκάλυψη της χρονιάς»  για το περιοδικό Crescendo,  «οδεύοντας προς την κορυφή» για το Concerti, η Δανάη Ντέρκεν ηλεκτρίζει τόσο το κοινό όσο και τους συναδέλφους της μουσικούς με την εντυπωσιακή τεχνική, το εξαιρετικό χάρισμα και το βάθος της μουσικής της σκέψης. Έχοντας εκδηλώσει το ταλέντο της από πολύ μικρή ηλικία, επτά ετών λαμβάνει την υποστήριξη του λόρδου Γεχούντι Μενουχίν και γρήγορα αρχίζει να ξεχωρίζει με το «λαμπερό της παίξιμο» (Kölner Stadt-Anzeiger) σε μεγάλες αίθουσες της Ευρώπης. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της με τον διεθνώς αναγνωρισμένο δάσκαλο Καρλ-Χάιντς Κέμμερλινγκ και τον διακεκριμένο πιανίστα Λαρς Φογκτ, σήμερα είναι τακτική προσκεκλημένη σε κορυφαίες ορχήστρες, όπως η Συμφωνική του Μονάχου, η Royal Northern Sinfonia, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Εσθονίας, η Συμφωνική Oρχήστρα της Όπερας του Νόρλαντ, η Συμφωνική Ορχήστρα του Ντύσσελντορφ κ.ά. Έχει εμφανιστεί σε φημισμένες αίθουσες της Ευρώπης λαμβάνοντας διθυραμβικές κριτικές, όπως το Ουίγκμορ Χολ (Λονδίνο), το Κοντσέρτχαους (Βιέννη, Βερολίνο), το Μοτσαρτέουμ (Ζάλτσμπουργκ), το Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο της Λουκέρνης,  η Φιλαρμονική της Κολωνίας, η Φιλαρμονική του Έσσεν, το Πολιτιστικό Κέντρο Γκαστάιγκ (Μόναχο), το Πολιτιστικό Κέντρο Μποζάρ (Βρυξέλλες), η Φιλαρμονική του Έλβα (Αμβούργο), η Παλιά Όπερα της Φραγκφούρτης, το Μπετόβεν-Χάους (Βόννη), και σε γνωστά φεστιβάλ: Kissinger Sommer, Σβέτσινγκεν,  LuganoMusica, Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, PianoEspoo (Φινλανδία), Piano aux Jacobins (Τουλούζη), Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, Ράινγκαου, Φεστιβάλ Πιάνου της Λουκέρνης, Spannungen (Χάιμπαχ). Το 2016 ηχογράφησε με τη Royal Northern Sinfonia κοντσέρτα για πιάνο του Μότσαρτ και του Μέντελσον αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές. Η σόλο ηχογράφησή της με φαντασίες Σούμαν, Σούμπερτ και Κ.Φ.Ε. Μπαχ (Αrs Produktion) προτάθηκε για το Βραβείο ICMA. Το πρώτο της άλμπουμ (Αrs Produktion, 2012) περιείχε έργα Λέος Γιάνατσεκ και έλαβε εξίσου ενθουσιώδεις κριτικές. Πρόσφατα κυκλοφόρησε από την Berlin Classics νέα ηχογράφηση με τίτλο Aπόλλωνας και Διόνυσος, όπου ερμηνεύει μαζί με την αδερφή της Κυβέλη έργα Γκλας, Μέντελσον, Ραβέλ, Ντεμπυσσύ, Θεοδωράκη κ.ά. Ελληνικής καταγωγής, η Δανάη Ντέρκεν ίδρυσε το 2015 μαζί με την Κυβέλη και τον Δημήτρη Τρύφωνα το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου (ΔιΦεΜΜ) στο νησί της Λέσβου.

Κυβέλη Ντέρκεν

Πιάνο

Κυβέλη Ντέρκεν

Κυβέλη Ντέρκεν

Πιάνο

kiveli-doerken.com

© Giorgia Bertazzi

Η ιδιοσυγκρασία, το πάθος και η αφοσίωση της Κυβέλης Ντέρκεν στη μουσική εκδηλώνονται αβίαστα σε κάθε  της συναυλία. Γοητευτική, μεταδοτική και ενθουσιώδης, η νεαρή μουσικός (γενν. 1995) επιδιώκει και εκτιμά την επικοινωνία με το κοινό, στο οποίο συνήθως απευθύνεται προτού καν καθίσει στο πιάνο, όπου δοκιμάζει τα όρια μεταξύ ηχητικής ποικιλότητας και καλλιτεχνικής έκφρασης. Σε ηλικία επτά ετών αρχίζει σπουδές πιάνου πλάι στον φημισμένο παιδαγωγό και καθηγητή Καρλ-Χάιντς Κέμμερλινγκ, ο οποίος ήταν δάσκαλός της επί δέκα χρόνια. Συνέχισε με τον καθηγητή Λαρς Φογκτ στο Πανεπιστήμιο Μουσικής, Θεάτρου και Πολυμέσων του Ανόβερου, όπου σπουδάζει έως σήμερα. Είναι μέλος του πρακτορείου TONAListen, έχει κερδίσει υποτροφίες και έχει λάβει την υποστήριξη από πολλά ιδρύματα και οργανισμούς, όπως το Γερμανικό Ίδρυμα Musikleben, το Φεστιβάλ Spannungen, η Διεθνής Μουσική Ακαδημία του Λήχτενσταϊν και το Ίδρυμα Βέρνερ Ρίχαρντ – Δρ Καρλ Ντέρκεν (συνωνυμία). Έκανε το ορχηστρικό της ντεμπούτο σε ηλικία οκτώ ετών. Έκτοτε έχει εμφανιστεί ως σολίστ με ορχήστρες όπως η Καμεράτα του Αμβούργου, η Καμεράτα της Βέρνης και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Το 2019  έκανε το ντεμπούτο της με τη Γερμανική Φιλαρμονική Δωματίου της Βρέμης ερμηνεύοντας τις Συμφωνικές παραλλαγές του Σεζάρ Φρανκ σε μουσική διεύθυνση της Αλόντρα ντε λα Πάρρα. Έχει δώσει συναυλίες στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, στην Κίνα και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, σε αίθουσες όπως η Φιλαρμονική του Έλβα, το Θέατρο Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης, η Γκεβάντχαους της Λιψίας, το Κοντσέρτχαους στο Βερολίνο και η Παλιά Όπερα της Φραγκφούρτης. Είναι τακτική προσκεκλημένη σε γνωστά φεστιβάλ, όπως το Kissinger Sommer, το Spannungen, το Φεστιβάλ του Σβέτσινγκεν και του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν. Στην αρχή της σταδιοδρομίας της έδωσε συναυλία παρουσία του Δαλάι Λάμα (2007) και της Άνγκελας Μέρκελ στην Ουάσιγκτον (2009). Η Κυβέλη Ντέρκεν αφιερώνει σημαντικό μέρος του χρόνου της στη μουσική δωματίου. Εμφανίζεται τακτικά με καλλιτέχνες όπως ο Κρίστιαν Τέτσλαφ, η Σάρον Καμ, ο Μαξιμίλιαν Χόρνουνγκ και η Τάνια Τέτσλαφ. Το πρώτο της άλμπουμ περιέχει έργα σόλο και μουσικής δωματίου του Γιόζεφ Σουκ (Αrs Produktion). Στο νέο της  άλμπουμ με τίτλο Aπόλλωνας και Διόνυσος (Berlin Classics) ερμηνεύει έργα Ραβέλ, Ντεμπυσσύ, Mπραμς, Ντε Φάγια, Θεοδωράκη κ.ά. μαζί με την αδελφή της Δανάη Ντέρκεν, με την οποία εμφανίζονται σε πιανιστικό ντούο από πέντε ετών. Το 2015 ίδρυσαν και συνδιευθύνουν έως σήμερα το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου στο νησί της Λέσβου. Tο ΔιΦεΜΜ φέρνει την παράδοση της κλασικής μουσικής στη Λέσβο και αποτελεί πλέον σύμβολο ελπίδας σε ολόκληρη την περιοχή.

Γρηγορία Παπαδοπούλου

Φλάουτο

Γρηγορία Παπαδοπούλου

Γρηγορία Παπαδοπούλου

Φλάουτο

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1998. Πήρε τα πρώτα μαθήματα φλάουτου και βιολιού στο Δημοτικό Ωδείο Πολυγύρου σε ηλικία οκτώ ετών. Το 2019 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο φλάουτο στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης, παίρνοντας δίπλωμα με άριστα και α΄ βραβείο (τάξη Λ. Κοκόρια, Ν. Δημόπουλου). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους Ν. Δημόπουλο, Nτ. Μπούριακοφ, Β. Μπελομάζοφ. Τον Νοέμβριο του 2021 έλαβε μέρος στον 3ο Πανελλήνιο Μουσικό Διαγωνισμό Τάσος Παππάς, όπου απέσπασε α΄ βραβείο στην κατηγορία της και το Bραβείο Eξαιρετικής Eρμηνείας Τάσος Παππάς. Το 2021 ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές της σπουδές στο βιολί στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (τάξη Δ. Χανδράκη) και στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης, παίρνοντας δίπλωμα με άριστα και α’ βραβείο (τάξη Ί. Σελαλμαζίδη). Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus, σπούδασε για ένα εξάμηνο στην τάξη του Ε. Κόβατσιτς στο MDW Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους Γ. Δεμερτζή, Δ. Πάτρα, M. Michelic, E. Orio. Είναι μέλος της ΕΛΣΟΝ. Υπήρξε μέλος της Ελληνοτουρκικής Ορχήστρας Νέων και της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης ΜΟΥSA.

Οδυσσέας Τσακαλίδης

Βιολί

Οδυσσέας Τσακαλίδης

Οδυσσέας Τσακαλίδης

Βιολί

Ο Οδυσσέας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2009. Από τριών ετών μαθαίνει βιολί με δάσκαλo τον Λευτέρη Ζούλα. Εγκύκλιες σπουδές παρακολουθεί στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης στην τάξη της Μαρίνας Σέλκοβα. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια βιολιού με τον Γιώργο Δεμερτζή, τη Χάιου Μενγκ και τον Σκερντιάνο Κέραϊ. Έχει αποσπάσει πρώτα βραβεία και ειδικές διακρίσεις σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς, όπως στον 7ο Πανελλήνιο Μουσικό Διαγωνισμό Μαρίας Χαιρογιώργου-Σιγάρα, στον 1ο Πανελλήνιο Μουσικό Διαγωνισμό Σόλων Μιχαηλίδης στην Κύπρο, στον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Orpheus Soloists, στον Διεθνή Μουσικό Διαγωνισμό Muse 2021, στον Διεθνή Διαδικτυακό Μουσικό Διαγωνισμό Nouvelles Étoiles 2021. Τον Νοέμβριο του 2021 απέσπασε α’ βραβείο στον 3ο Πανελλήνιο Μουσικό Διαγωνισμό Τάσος Παππάς, και τη μέγιστη διάκριση του διαγωνισμού, το Βραβείο Εξαιρετικής Ερμηνείας Τάσος Παππάς. Έχει δώσει ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τον Δεκέμβριο του 2019 συνέπραξε ως σολίστ με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του Χάρη Ηλιάδη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Τον Ιούλιο του 2021 συμμετείχε στον κύκλο συναυλιών του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης «Ρεσιτάλ Νέων Καλλιτεχνών», ενώ τον Αύγουστο του 2021 εμφανίστηκε στο Μπετόβεν-Χάους στη Βόννη, καθώς και στην Αίθουσα Συναυλιών του Ωδείου της Βενσέν στο Παρίσι.

Πετρίτ Τσέκου

Κιθάρα

Πετρίτ Τσέκου

Πετρίτ Τσέκου

Κιθάρα

Ο Πετρίτ Τσέκου έχει δώσει ρεσιτάλ σε όλο τον κόσμο και έχει συμπράξει με ορχήστρες όπως η Συμφωνική της Βαλτιμόρης, η Φιλαρμονική του Κάλγκαρυ,  η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δωματίου της Τσεχίας, η Φιλαρμονική της Ντέτζον (Ν. Κορέα), η Κρατική Ορχήστρα του Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, η Φιλαρμονική της Παννονίας, η Φιλαρμονική του Ζάγκρεμπ. Συνεργάζεται τακτικά με τους Σολίστ του Ζάγκρεμπ και είναι ιδρυτικό μέλος του κιθαριστικού συνόλου Τρίο Elogio. «Χαρισματικός παίκτης, με δυνατό και επιβλητικό ήχο» (Calgary Herald), έχει αποσπάσει πρώτα βραβεία σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς, μεταξύ των οποίων ο Διεθνής Διαγωνισμός Κιθάρας του Πάρκενινγκ (Μαλιμπού), ο Διαγωνισμός Εγxόρδων του Σαντ (Άλλενταουν), ο Διεθνής Διαγωνισμός Μαουρίτσιο Μπιαζίνι (Μπολόνια) και ο Διεθνής Διαγωνισμός Κλασικής Κιθάρας Μικέλε Πιτταλούγκα (Αλεσσάντρια). Σπούδασε στη Μουσική Ακαδημία του Ζάγκρεμπ στην τάξη του Ντάρκο Πετρινιάκ και συνέχισε στο Ωδείο Πήμποντυ της Βαλτιμόρης με τον Μανουέλ Μπαρρουέκο. Διδάσκει μουσική δωματίου για κιθάρα στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών του Γκρατς (Αυστρία). Έχει ηχογραφήσει με πολλές δισκογραφικές εταιρείες. Το άλμπουμ του The Cello Suites (Eudora Records), που περιλαμβάνει όλες τις σουίτες για βιολοντσέλο του Μπαχ διασκευασμένες για κιθάρα,  ήταν υποψήφιο για Βραβείο ICMA. Οι πρόβες για την ηχογράφηση αποτέλεσαν το θέμα του βραβευμένου ντοκιμαντέρ Sarabande της Καλτρίνα Κρασνίτσι. Ο Πετρίτ Τσέκου είναι καλλιτέχνης της D’Addario (εταιρεία κατασκευής μουσικών οργάνων) και παίζει σε κιθάρα Ρος Γκούτμαγερ.

Ροζάννε Φιλίππενς

Βιολί

Ροζάννε Φιλίππενς

Ροζάννε Φιλίππενς

Βιολί

rosannephilippens.com

Η Ροζάννε Φιλίππενς διαθέτει εξαιρετικό χάρισμα στην επικοινωνία και έμφυτη μουσικότητα, προσεγγίζοντας με ειλικρίνεια τα έργα που ερμηνεύει. Είναι ιδιαίτερα περιζήτητη στην Ολλανδία, όπου εμφανίζεται τακτικά ως σολίστ και ως μέλος συνόλων μουσικής δωματίου, ενώ πρόσφατα έκανε το ντεμπούτο της με την Εθνική Ορχήστρα της Λυόν ερμηνεύοντας στο βιολί και διευθύνοντας την Ορχήστρα με εξαιρετική επιτυχία. Έχει εμφανιστεί με ορχήστρες όπως η Φιλαρμονική του Ρόττερνταμ, η Φιλαρμονική της Ολλανδικής Ραδιοφωνίας, η Residentie Orkest (Χάγη, Άμστερνταμ), η Συμφωνική της Βαρκελώνης, η Συμφωνική του Βανκούβερ, η Ορχήστρα του Ώλστερ, η Συμφωνική του Ουίννιπεγκ, με ορχήστρες στη Γερμανία, τη Φινλανδία, την Ελβετία, και μαέστρους όπως ο Γιαννίκ Νεζέ-Σεγκέν, o Λώρενς Φόστερ, ο Όττο Τάουσκ, ο Γιαν Βίλλεμ ντε Φρηντ, ο Άντονυ Χέρμους και ο Νίκολας Κόλλον. Συνεργάζεται με καλλιτέχνες όπως ο Ιστβάν Βαρντάι, η Βίλντε Φρανγκ, ο Ζυλιέν Κεντάν, ο Βίκινγκουρ Όλαφσον, ο Άμιχαϊ Γκρος, η Καμίγ Τομά και ο Ζόλταν Φέγερβαρι. Διοργανώνει τη σειρά «The Amsterdam Salon Pop-Up», παρουσιάζοντας συναυλίες υψηλών προδιαγραφών σε ασυνήθιστες τοποθεσίες. Η Φιλίππενς ηχογραφεί αποκλειστικά για την Channel Classics λαμβάνοντας εξαιρετικές κριτικές. Η Strad περιέγραψε το τελευταίο της άλμπουμ Insight «γλυκά ψιθυριστό και ταυτόχρονα εξαιρετικά δυναμικό», ενώ το BBC έχει χαρακτηρίσει «θρίαμβο» το παλαιότερο άλμπουμ της Dedications με έργα Κράισλερ, Φωρέ, Υζαΰ και το Δεύτερο κοντσέρτο του Προκόφιεφ. Άρχισε μαθήματα μουσικής σε μικρή ηλικία με την Αννέκε Σιλτ στο Μουσικό Σχολείο του Άμστελβην. Συνέχισε τις σπουδές της στο Βασιλικό Ωδείο της Χάγης και στην Ακαδημία Μουσικής Χανς Άισλερ στο Βερολίνο με την Κόουσγιε Βάιζενμπεϊκ, τη Βέρα Μπεθς, την Άννερ Μπέυλσμα και τον Ουλφ Βαλλίν, λαμβάνοντας τις υψηλότερες διακρίσεις και από τα δύο ιδρύματα. Κέρδισε α΄ βραβείο στον Εθνικό Διαγωνισμό Βιολιού της Ολλανδίας το 2009 και στον Διεθνή Διαγωνισμό Βιολιού του Φράιμπουργκ το 2014. Παίζει με Στραντιβάρι «Μπαρρέρ» (1727), χάρη στη γενναιόδωρη υποστήριξη του Ιδρύματος Ελίζε Ματίλντε.

Βάστι Χάντερ

Τσέλο

Βάστι Χάντερ

Βάστι Χάντερ

Τσέλο

© Andrej Grilc

Περιζήτητη ως σολίστ και ως μουσικός δωματίου, η Βάστι Χάντερ έχει εμφανιστεί σε σημαντικά φεστιβάλ,  όπως το Φεστιβάλ Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, το Φεστιβάλ του Λόκενχαους, της Έρνης, η Άνοιξη της Χαϊδελβέργης,  το Boswiler Sommer,  το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου της Σαγκάης. Έχει συμπράξει με καλλιτέχνες όπως ο Στήβεν Ίσσερλις, η Μάρτα Άργκεριχ, ο Πέκκα Κουουσίστο, ο Νίκολας Άλτστετ και η Βίλντε Φρανγκ, ενώ εμφανίζεται τακτικά ανά τον κόσμο με το Τρίο Gaspar, το σύνολο που ίδρυσε το 2010 με τον βιολονίστα Ιόνιαν Ηλίας Καντέσα και τον πιανίστα Νίκολας Ρίμμερ. Και τα τρία μέλη του συνόλου σπούδασαν με τον Χάττο Μπάιερλε στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία Μουσικής. Η Βάστι Χάντερ είναι επίσης μέλος του Κουαρτέτου Εγχόρδων Kelemen, με το οποίο θα ηχογραφήσουν και τα έξι κουαρτέτα του Μπάρτοκ το 2023 (Alpha). Έχει κερδίσει πρώτα βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς στη Βιέννη, στην Πράγα και στη Βαϊμάρη. Διδάσκει βιολοντσέλο σε μεταπτυχιακούς φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Μουσικής, Θεάτρου και Πολυμέσων του Ανόβερου και μουσική δωματίου στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Θεάτρου του Ρόστοκ. Παίζει σε βιολοντσέλο Ρόμπαουτς που κατασκευάστηκε το 1720 στο Άμστερνταμ.

Νίκος Χαριζάνος

Συνθέτης

Νίκος Χαριζάνος

Νίκος Χαριζάνος

Συνθέτης

nickosharizanos.com

Ο Νίκος Χαριζάνος γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι o Γενικός Γραμματέας του Κέντρου Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας (ΚΣΥΜΕ), το οποίο ιδρύθηκε από τον Ιάννη Ξενάκη, και μέλος του Ελληνικού Συνδέσμου Συνθετών Ηλεκτροακουστικής Μουσικής (ΕΣΣΗΜ). Έργα του έχουν εκτελεστεί σε τριάντα τέσσερις χώρες, έχουν εκδοθεί από τους οίκους Schott (Γερμανία), Musica Ferrum (Ηνωμένο Βασίλειο), Rowman & Littlefield (ΗΠΑ), Tetractys (Ηνωμένο Βασίλειο), Les Procuctions d’ Oz (Canada), TEM (Taukay Edizioni Musicali, Iταλία), και κυκλοφορούν σε cd από τις εταιρείες  Naxos (Ηνωμένο Βασίλειο), Phasma (Ελλάδα, Πολωνία), TEM (Ιταλία), Subways Music (Ελλάδα).

Συνδιοργάνωση

Υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού

Φίλοι του φεστιβάλ

Helen Morton & Igor Aleksander, Κατερίνα Καμάρα

Αναδρομή

2023
Συμβίωση

2021
Ελευθερία

2020
Συγχρονισμός

2019
Δια-Λόγος

2018
Γένεσις

2017
Κάθαρσις

2016
Σταυροδρόμια

2015
Μεταμορφώσεις