Βιολοντσέλο

Τήλε Φρήντριχ

Γεννήθηκε το 1996. Άρχισε τις σπουδές του το 2016, στην τάξη του Ιμάνουελ Σμιτ στη Βαϊμάρη. Τον Μάρτιο του 2019, κέρδισε το βραβείο του Γερμανικού Διαγωνισμού Μουσικής στη Νυρεμβέργη, και ειδικό βραβείο του Γερμανικού Ιδρύματος Musikleben. Άρχισε την καλλιτεχνική του εκπαίδευση στην παιδική ομάδα του Πανεπιστημίου Μουσικής Καρλ Μαρία φον Βέμπερ στη Δρέσδη με την καθηγήτρια Γκούντα Άλτμαν και συνέχισε στο Μουσική Σχολή Καρλ Μαρία φον Βέμπερ της πόλης, όπου έλαβε μαθήματα από τον κορυφαίο τσελίστα της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Δρέσδης Ουλφ Πρέλε (2006-2011). Το 2016, ολοκλήρωσε τις μουσικές σπουδές για νέους στην τάξη του καθηγητή Πέτερ Μπρουνς στη Λειψία.

Ο Φρήντριχ έχει βραβευθεί πολλές φορές σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς, όπως ο Διεθνής Διαγωνισμός Βιολοντσέλου στο Λίτσεν (2008) και ο Διεθνής Διαγωνισμός Nτότσαουερ (2005, 2009). Το 2010, κέρδισε το πρώτο βραβείο (με την υψηλότερη βαθμολογία) στον Εθνικό Διαγωνισμό Jugend Musiziert στην κατηγορία για σόλο βιολοντσέλο, και το ειδικό βραβείο του Γερμανικού Ιδρύματος Musikleben. Έκτοτε, έχει την υποστήριξη του Ιδρύματος και παίζει με γαλλικό τσέλο του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα (που του έχει παραχωρήσει το Ίδρυμα).

Οι επιτυχίες του στον Διαγωνισμό TONALi το 2015 (τρίτο βραβείο και βραβείο κοινού) και στον Διαγωνισμό Ton und Erklärung το 2017 (πρώτο βραβείο), σηματοδοτούν την έναρξη της σταδιοδρομίας του σε διεθνές επίπεδο. Έχει προσκληθεί  ως σολίστ από την Oρχήστρα του Εθνικού Θεάτρου της Μπραζίλιας, τη Φιλαρμονική Δωματίου της Βρέμης, την Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας του Μονάχου και τη Συμφωνική Ορχήστρα της Νυρεμβέργης. Είναι μέλος και έχει την υποστήριξη του πρακτορείου καλλιτεχνών TONALISTEN από το 2017. Το 2018, εμφανίστηκε με τη Συμφωνική Ορχήστρα Σιμόν Μπολιβάρ στο Καράκας και με την Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Πράγας στο Βήσμπαντεν.

Ως μέλος συνόλων μουσικής δωματίου, πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στο Θέατρο Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης και στο Yπερσιβηρικό Φεστιβάλ Τέχνης Βαντίμ Ρέπιν το 2017. Το 2018, ήταν προσκεκλημένος στο Φεστιβάλ Άνοιξη της Χαϊδελβέργης, και τον Ιούνιο του ίδιου έτους έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο Γκάσταϊγκ του Μονάχου. Τον Ιανουάριο του 2019, έπαιξε τις Παραλλαγές πάνω σε ένα θέμα Ροκοκό του Π.Ί. Τσαϊκόφσκι στη Μεγάλη Αίθουσα της Φιλαρμονικής του Έλβα στο Αμβούργο, με την Ορχήστρα Δωματίου της Ακαδημίας του Πότσνταμ.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους υποστηρικτές μας