Βιολί

Ντόντερερ Φλοριάν

Ο Φλοριάν Ντόντερερ είναι πρώτο βιολί του Κουαρτέτου Signum –που είναι από τα  πιο θαυμαστά κουαρτέτα εγχόρδων σήμερα-, και επί χρόνια εξάρχων της Γερμανικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δωματίου της Βρέμης. Πολύπλευρος και πολυτάλαντος, είναι περιζήτητος σε σύνολα μουσικής δωματίου ως σολίστ, ως εξάρχων και ως διευθυντής ορχήστρας, και συνεργάζεται με εξέχοντες μουσικούς, όπως ο Πάαβο Γιάρβι, ο Στήβεν Ίσσερλις, ο Λαρς Φογκτ, η Βικτόρια Μούλλοβα, η Ελίζαμπεθ Λεόνσκαγια, η Τάνια Τέτσλαφ, η οποία είναι και σύζυγός του, και ο αδελφός της Κρίστιαν Τέτσλαφ.

Ο Φλοριάν Ντόντερερ συμμετέχει σε σημαντικά φεστιβάλ, όπως του Μπέργκεν, του Σβέτσινγκεν, το Φεστιβάλ Μπετόβεν της Βόννης, το Festwochen στο Βερολίνο, και είναι βασικό μέλος του Φεστιβάλ Spannungen, από τα σημαντικότερα φεστιβάλ της Γερμανίας, με ιδρυτή τον πιανίστα Λαρς Φογκτ. Με το Κουαρτέτο Signum εμφανίζεται σε όλο τον κόσμο, από την Αίθουσα Πιερ Μπουλέζ στο Βερολίνο και τη Φιλαρμονική του Έλβα στο Αμβούργο ως το Ουίγκμορ Χολ στο Λονδίνο και την Κοντσέρτχεμπαου στο Άμστερνταμ. Είναι ιδιαίτερα αναγνωρισμένος στη διεύθυνση ορχήστρας από το πρώτο αναλόγιο. Κορυφαίες ορχήστρες δωματίου, όπως η Ορχήστρα Δωματίου της Σκωτίας, η Ορχήστρα Δωματίου της Βασιλείας, η Νορβηγική Ορχήστρα Δωματίου και η Καμεράτα της Βέρνης τον προσκαλούν ως διευθυντή και ως σολίστ.

Η περσινή ηχογράφηση Κοντσέρτα για τσέλο των Χάυντν και Μπαχ που πραγματοποίησε με τον Στήβεν Ίσσερλις και τη Γερμανική Φιλαρμονική Ορχήστρα Δωματίου της Βρέμης απέσπασε υποψηφιότητα για βραβείο Γκράμι. Ως αρχιμουσικός, πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με το Εnsemble Oriol και την Κριστιάνε Έλτσε στη Φιλαρμονική του Βερολίνου. Ακολούθησε ηχογράφηση με τη Γερμανική Φιλαρμονική Ορχήστρα Δωματίου της Βρέμης και την Τάνια Τέτσλαφ. Έχει διευθύνει, μεταξύ άλλων, τη Γερμανική Ορχήστρα Δωματίου της Ακαδημίας του Νώυς, την Ορχήστρα Δωματίου της Νοτιοδυτικής Γερμανίας του Πφόρτσχαϊμ και το Φεστιβάλ Εγχόρδων της Λουκέρνης. Φέτος, έχει αναλάβει τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή στο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου της πόλης Ρότβεϊλ, που είναι από τα παλαιότερα της Γερμανίας. Με τη σύζυγό του Τάνια Τέτσλαφ, επιμελούνται σειρά από συναυλίες μουσικής δωματίου στην Αίθουσα Ζέντεζααλ στη Βρέμη.

Παίζει με βιολί του 2003 του γερμανού κατασκευαστή Πέτερ Γκράινερ και με δοξάρια  του Νίκο Πλογκ από την Αμβέρσα.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους υποστηρικτές μας