Βιολί

Καντέσα Ιόνιαν-Ηλίας

Γεννημένος στην Αθήνα, με καταγωγή από την Ελλάδα και την Αλβανία,  ο Ιόνιαν ολοκληρώνει αυτήν την περίοδο τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Ακαδημία Κρόνμπεργκ, με καθηγήτρια την Άντιε Βάιτχαας. Πρόσφατα, εμφανίστηκε ως σολίστ με την Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας του Μονάχου, τη Φιλαρμονική του Λύμπεκ, τη Νέα Φιλαρμόνια της Φραγκφούρτης, τη Φιλαρμονική του Mπαντ Ράιχενχαλ, την Ορχήστρα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης κ.ά., σε ρεπερτόριο από Μπαχ έως Στραβίνσκι. Έχει εμφανιστεί στο Ουίγκμορ Χολ, στη Φιλαρμονική του Βερολίνου, στα φεστιβάλ Άνοιξη της Χαϊδλβέργης, Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, Λόκενχαους στην Αυστρία, στο Progetto Martha  Argerich,  στο Μουσικό Χωριό του Έρνεν στην Ελβετία κ.α.

Το 2018, επέστρεψε ως μόνιμος καλλιτέχνης στο Θερινό Φεστιβάλ Boswiler, ερμηνεύοντας κοντσέρτα Μπαχ, Μότσαρτ και Μπετόβεν υπό τη διεύθυνση του Γκάμπορ Τάκατς-Νάγκυ, και στο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου της Μάντοβας, ερμηνεύοντας τις Τέσσερις εποχές του Βιβάλντι με την Ορχήστρα Δωματίου της πόλης.

Την περίοδο 2018/19 συμμετέχει σε συναυλίες με τη Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα, την Κρατική Ορχήστρα της Νέας Ρωσίας υπό τη διεύθυνση του Γιούρι Μπασμέτ, το Nidum Ensemble, την Αλβανική Ραδιοφωνία, την Ορχήστρα Milano Classica  και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Κόμπουργκ. Ηχογραφεί τον δεύτερο δίσκο του σε συνεργασία με τη Γερμανική Ραδιοφωνία, επιστρέφει στο Ανοιχτό Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου του Σεμιναρίου Διεθνών Μουσικών Prussia Cove και δίνει συναυλίες στην Aίθουσα του Χρηματιστηρίου στη Γάνδη και στη Villa Ludwigshöhe στο Έντενκομπε (για τον σταθμό SWR2).

Ο πρώτος του δίσκος με τον πιανίστα Nίκολας Ρίμμερ κυκλοφόρησε το 2017, αποσπώντας θερμές κριτικές. Το 2010, ο Ιόνιαν, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του σχήματος, ιδρύουν το βραβευμένο Tρίο Γκασπάρ, το οποίο βραβεύθηκε με τον τίτλο Fellows του Royal Northern College of Music. Περιζήτητος σε σύνολα μουσικής δωματίου, έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ σε όλη την Ευρώπη και έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με τον Στήβεν Ίσσερλις, τον Ίβρι Γκίτλις, τον Nικολά Αλτστέντ, τον Τόμας Ντεμένγκα, τον Ιλυά Γκρίνγκολτς και τον Πέκκα Κουουσίστο. Έχει λάβει μέρος στο Φεστιβάλ του Κρόνμπεργκ «Η μουσική δωματίου ενώνει τον κόσμο» και στο Φεστιβάλ της Ακαδημίας του Φερμπιέ. Το 2018, επιλέχθηκε από το YCAT.

Παίζει σε βιολί Νικoλό Γκαλιάνο του 18ου αιώνα, ευγενική παραχώρηση του Γερμανικού Ιδρύματος Musikleben στο Αμβούργο.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους υποστηρικτές μας