Κοντραμπάσο

Μπεχτάς Μάρκο

Γεννήθηκε το 1990 στο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνιας. Οι γονείς του κατάγονται από την Ιταλία και από το Ιράν, διατηρούν επαφές με το κορυφαίο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ και κινούνται σε ένα δυναμικό διαπολιτισμικό χώρο με έντονες επιρροές από διαφορετικές γλώσσες και κουλτούρες. Ο Μάρκο άρχισε να παίζει πιάνο σε ηλικία πέντε ετών, ενώ το κοντραμπάσο το ανακάλυψε στα δεκατέσσερα.

Προτού αφιερωθεί αποκλειστικά στη μουσική, ασχολήθηκε για σύντομο χρονικό διάστημα με τη μηχανολογία, η οποία τον συναρπάζει έως και σήμερα. Σε ηλικία δεκαεννέα ετών,  συνειδητοποίησε ότι η μουσική, και ειδικά η σύμπραξη με άλλους, του δημιουργεί ένα αίσθημα ζωντάνιας δυνατότερο από οτιδήποτε άλλο, και πως αυτό το μονοπάτι τελικά  θα ακολουθούσε. Η απόφασή του  τον οδήγησε αργότερα στο Λονδίνο, όπου σπούδασε με τον τον θρυλικό Ρίνατ Ιμπραγκίμοφ.  Έκτοτε, ο Μάρκο έχει εμφανιστεί με μεγάλες ορχήστρες σε όλο τον κόσμο, όπως με τη Συμφωνική του Λονδίνου, τη Βασιλική Ορχήστρα Κοντσέρτχεμπαου, τη Φιλαρμονική του Ρόττερνταμ, τη Βασιλική Φιλαρμονική και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Σαν Φρανσίσκο, την BandArt και την Ορχήστρα Δωματίου της Ολλανδίας.

Από το 2016, είναι κορυφαίος β΄  στην Ορχήστρα της Βασιλικής Όπερας του Κόβεντ Γκάρντεν στο Λονδίνο. Έχει συνεργαστεί με σπουδαίους καλλιτέχνες, όπως ο Γκόρνταν Νικολίτς, ο Μπέρναρντ Χάιτινκ, η Τζόυς Ντι Ντονάτο, ο Τζόζεφ Καλλέγια, ο Κρίστιαν Τσακαρίας, η Ζανίν Γιάνσεν, ο Ντμίτρι Χβοροστόβσκι, η Ρενέ Φλέμινγκ, ο Πλάθιντο Ντομίνγκο, ο Αντονέλλο Μανακόρντα, ο Βαλέρι Γκέργκιεφ κ.ά. Στον ελεύθερο χρόνο του, ο Μάρκο απολαμβάνει τον αθλητισμό, τη φύση, το διάβασμα, τις συναυλίες και τη μαγειρική.

Συνήθως παίζει με αγγλικό όργανο Τζον Ντεβερέ (Λονδίνο, ca. 1830) και χρησιμοποιεί εντέρινες χορδές (ακάλυπτες ή καλυμμένες από μέταλλο), ενώ του αρέσει να χρησιμοποιεί διαφορετικά δοξάρια, από μπαρόκ έως και σύγχρονα.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους υποστηρικτές μας